Life&style

15 istina i zabluda o celulitu: Djeluju li anticelulitne kreme? Ima li on veze s genetikom?

Iako je celulit uobičajena pojava, postoji mnoštvo zabluda i pogrešnih informacija o tome što je zapravo celulit, što ga uzrokuje i na koji način ga treba tretirati.

Prije nego što dogovorite tretman kod kozmetičara i potrošite pravo bogatstvo na različite proizvode, upoznajte pravu istinu o celulitu.

Žene imaju više celulita od muškaraca

Istina: Žene imaju više masnih naslaga u predjelu kukova i bedara. Uz to, tkiva koja ih povezuju slabije su razvijena. Ipak, pretpostavlja se da 10 posto muške populacije ima problema s celulitom.

Problem postaje ozbiljniji s godinama

Istina: Hormoni igraju bitnu ulogu u pojavi celulita. S godinama, tijelo proizvodi manje estrogena tj. hormona zaduženih za cirkulaciju krvi. Manje estrogena znači slabiju cirkulaciju, što uzrokuje nedovoljnu proizvodnju kolagena i dovodi do pucanja vezivnog tkiva.

Celulit je stvar genetike

Istina: Celulit je nasljedan. Ako vaša majka i baka imaju problema s celulitom, velika je šansa da to bude slučaj i s vama. Ukoliko niste jedna od onih sretnica kojima je priroda podarila savršenu kožu, znajte da genetika igra samo malu ulogu u cijeloj priči. Čimbenici poput dijete, fizičkih vježbi i održavanja vitke linije vrlo su bitni.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Celulit se pojavljuje kod ljudi koji se ne bave fizičkom aktivnošću

Zabluda: Celulit je vidjiviji kod žena koje imaju problema s težinom. Što više masnih naslaga imate, veća je šansa da ćete oštetiti vezivna tkiva koja su važna za izgled vaše kože.

Kako se riješiti celulita: Poznata influenvcerica kune se u trik koji ga uklanja za sedamd dana

Vježbanjem možete utjecati na celulit

Istina: Redovito vježbanje ne može vas osloboditi celulita, ali može djelovati preventivno, i možete ga reducirati. Celulit se pojavljuje kada vezivna tkiva ispod kože izgube na elastičnosti, ali vježba može pomoći. Joga također pomaže, kao i fizičke vježbe koje razvijaju mišiće i pospješuju cirkulaciju.

Kardio vježbe najbolje su rješenje

Zabluda: Trčanje i drugi oblici kardio vježbi mogu pomoći smanjiti učinak narančine kore. Međutim, da bi stvarno “ispeglali” svoju kožu, morate raditi na jačanju mišića. Prema rezultatima istraživanja YMCA organizacije iz Massachusettsa, odrasle osobe koje su upražnjavale vježbe iz aerobika u trajanju od 30 minuta, tri puta tjedno u periodu od osam tjedana, smršavile su četiri kilograma, ali nisu dobile na mišićnoj masi. U drugoj grupi bile su osobe koje su vrijeme od 30 minuta raspodijelile na vježbe iz aerobika, ali su radili i na jačanju mišića. Ne samo da su izgubili svih 10 kilograma, već su i poboljšali postotak mišićne mase u tijelu.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kreme za kožu mogu vam pomoći da se oslobodite celulita

Zabluda: Usprkos onome što piše na njihovoj deklaraciji, nijedna krema ne pomaže u trajnom uklanjanju celulita. Istraživanja pokazuju da proizvodi koji sadrže retinoide, pružaju samo trenutni učinak i kamufliraju nedostatke.

Inekcije za zatezanje kože

Istina: Inekcije koje se prvenstveno koriste u tretmanima zatezanja kože i peglanja bora, pokazale su se kao dobro rješenje i u ovom polju. Iako, kratkoročno. No, ovakvi tretmani dosta su skupi, a učinak traje nekoliko mjeseci.

Laseri, masaže i radiovalovi

Istina: Laseri, radiovalovi i masaže sredstva su koja se već godinama koriste u borbi protiv celulita, ali rezultati su kratkoročni. Svakako bolje su rješenje od različitih krema i mogu vam se isplatiti ako imate dovoljno vremena i novčanih sredstava za njih. Potrebno je i do 15 laserskih tretmana kako bi učinci bili vidljivi. Tretmani radiovalovima skuplji su, ali su i njihovi učinci dugotrajniji.

Liposukcija pomaže

Zabluda: Ako imate problem s celulitom, liposukcija vam neće pomoći. Štoviše, koža može izgledati lošije nego prije. No, endermologija, tretman koji funkcionira na principu vakuuma, daje rezultate. Jednostavno se specijalnim aparatom prelazi preko problematičnog područja u trajanju od 30 minuta. Rezultati su vidljivi poslije 10 do 15 dana.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Određena hrana može biti korisna

Istina: Dobro izbalansirana dijeta na biljnoj bazi može vam pomoći kod ublažavanja upala i održavanja dobre linije. Hidratizirajte se tako što ćete piti puno vode i konzumirati namirnice s visokim postotkom tekućine. Time ćete ojačati vezivna tkiva u vašem tijelu, a možete na taj način i smršaviti. Probajte jesti što više krastavaca, rotkvica, rajčica i paprika, jer ta hrana u sebi sadrži više od 90 posto vode.

Samo dermatolog može liječiti celulit

Zabluda: Za početak dobra je ideja otići kod dermatologa, jer većina njih bavi se liječenjem celulita. Ali, celulit nije bolest i nije potreban liječnik kako bi se liječio.

Odjeća koja prijanja i zateže kožu

Zabluda: Nošenje bodija koji vam se pripija uz noge može učini vaš izgled boljim, ali taj učinak nestaje u trenutku kada ga skinete sa sebe nakon treninga. Dugoročan učinak takve odjeće samo je marketinški trik proizvođača. Elastične trake i donje rublje, na primjer, mogu čak doprinijeti stvaranju celulita tako što otežavaju cirkulaciju krvi.

Pušenje utječe na stvaranje celuita

Istina: Dokazano je da nikotin usporava protok krvi i time dovodi do oštećenja vezivnog tkiva. Na taj način masne naslage postaju još vidljivije. Pušenje općenito loše utječe na vaš izgled. Žuti zubi, bore i ubrzano starenje samo su neke od negativnih posljedica cigareta.

Ne postoji trajno rješenje za celulit

Istina: Znanstvenici uspijevaju pronalaziti sve bolja dugoročna rješenja za problem celulita. Najviše obećava tretman pod imenom “Cellulaze”, odobren od strane američke uprave za hranu i lijekove. Pomoću optičkog lasera tope se masne naslage i potiče proizvodnju kolagena u vezivnim tkivima. Učinak ovog tretmana traje od jedne do dvije godine.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0