Life&style

12 poznatih muzeja, od Londona do Seula, možemo posjetiti sa svog kauča. Nude virtualne obilaske

  • Tko voli umjetnost i muzeje, a nema ambiciju putovati uzduž i poprijeko svijeta kako bi obišao sve najbolje, ovo je zgodno rješenje
  • Google Arts & Culture udružio se s više od 1200 muzeja i galerija diljem svijeta kako bi svima omogućio virtualne obilaske i online izložbe
  • Užitak za oči i hrana za dušu bit će servirana s ekrana našeg laptopa, a za otići u muzej ne moramo napustiti dom

Premda je najljepše kročiti nogom u neki čuveni muzej i baciti oko na svjetski poznatu skulpturu koju je stvorio renomirani umjetnik prije nekoliko stoljeća, nije uvijek moguće uskočiti u avion za New York, Pariz ili Firencu i obići uživo dvorane galerije ili muzeja. No, dobiti možemo dašak kulture i obrazovanja i kod kuće, stječući inspiraciju i informacije za buduća putovanja. Google Arts & Culture udružio se s više od 1200 muzeja i galerija diljem svijeta kako bi svima omogućio virtualne obilaske i online izložbe nekih od najpoznatijih muzeja diljem svijeta.

Zbirka Google Arts & Culture uključuje Britanski muzej u Londonu, Van Goghov muzej u Amsterdamu, Guggenheim u New Yorku i doslovno još stotine drugih mjesta gdje možeš steći znanje o umjetnosti, povijesti i znanosti. Pogledaj samo neke od Googleovih najboljih muzeja za koji nudi online obilaske i izložbe. 

British Museum (Britanski muzej), London

Ovaj kultni muzej smješten u srcu Londona omogućuje virtualnim posjetiteljima da obiđu Great Court i otkriju drevni kamen iz Rosette i egipatske mumije. Također možeš pronaći stotine artefakata na interaktivnoj web stranici The Museum of the World, u suradnji Britanskog muzeja i Google Cultural Institute.

 | Autor: Britannica Britannica Foto: Britannica, Britanski muzej

Guggenheim, New York

Googleova značajka Street View omogućuje posjetiteljima da obiđu Guggenheimovo poznato spiralno stubište iz svog doma. Odatle možeš otkriti nevjerojatna umjetnička djela impresionističkog, postimpresionističkog, modernog i suvremenog doba.

Nacionalna galerija umjetnosti, Washington, D.C.

Ovaj poznati američki muzej nudi dvije online izložbe putem Googlea. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, uključujući mnoge prikaze odjeće iz kolonijalnog i revolucionarnog doba. Druga je zbirka djela nizozemskog baroknog slikara Johannesa Vermeera.

Musée d’Orsay, Pariz

Možeš virtualno prošetati ovom popularnom galerijom u kojoj se nalaze deseci slavnih djela francuskih umjetnika koji su radili i živjeli između 1848. i 1914. godine. Pogledaj umjetnička djela Moneta, Cézannea i Gauguina, između ostalih.

 | Autor: TripAdvisor TripAdvisor Foto: TripAdvisor, Musee d'Orsay, Pariz

Nacionalni muzej moderne i suvremene umjetnosti, Seul

Jednom od najpopularnijih korejskih muzeja može se pristupiti s bilo kojeg mjesta u svijetu. Googleova virtualna tura vodi te kroz šest katova suvremene umjetnosti iz Koreje i cijeloga svijeta.

Možda vas zanima Google je objavio glumce, glazbenike, serije s najviše pretraživanja u 2023. Evo tko je glavna zvijezda Rubrika Life&style Life&style

Pergamski muzej, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamski muzej ima puno toga za ponuditi - čak i ako fizički ne možeš biti tamo. Ovaj povijesni muzej dom je mnoštva drevnih artefakata uključujući Ištarine dveri Babilona i, naravno, Pergamski oltar.

Rijksmuseum, Amsterdam

Istraži remek-djela nizozemskog zlatnog doba, uključujući djela Vermeera i Rembrandta. Google nudi Street View obilazak ovog kultnog muzeja, tako da se možeš osjećati kao da zapravo lutaš njegovim dvoranama.

Van Gogh muzej, Amsterdam

Svatko tko je obožavatelj ovog genijalnog slikara, može vidjeti njegova djela izbliza (ili, gotovo izbliza) virtualnim posjetom ovom muzeju, domu najveće zbirke umjetnina Vincenta van Gogha, uključujući više od 200 slika, 500 crteža, i 750 osobnih pisama.

 | Autor: amsterdam.net amsterdam.net Foto: amsterdam.net, Van Gogh muzej

Muzej J. Paul Getty, Los Angeles

U ovom kalifornijskom muzeju umjetnosti mogu se pronaći europska umjetnička djela čak iz osmog stoljeća. Kreni u obilazak sa Street Viewom kako bi otkrila golemu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Galerija Uffizi, Firenca

U ovoj manje poznatoj galeriji nalazi se zbirka umjetnina jedne od najpoznatijih firentinskih obitelji, Medici. Zgradu je projektirao Giorgio Vasari 1560. godine, posebno za Cosima I de' Medicija, ali svatko može lutati njenim dvoranama s bilo kojeg mjesta na svijetu.

MASP, São Paulo

Museu de Arte de São Paulo neprofitni je i prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena na jasne, podignute okvire čine se kao da lebde u zraku. Kreni u virtualni obilazak kako bi sama iskusila čudesne eksponate.

 | Autor: Wikipedia Wikipedia Foto: Wikipedia, MASP muzej

Nacionalni muzej antropologije, Mexico City

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej posvećen je arheologiji i povijesti meksičke prethispanske baštine. Postoje 22 izložbene sobe ispunjene drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maya.

Nisu svi popularni umjetnički muzeji i galerije uključeni u zbirku Google Arts & Culture, ali neki su preuzeli na sebe ponudu online posjeta. Na primjer, Louvre nudi virtualne obilaske na svojoj web stranici

Kako bi saznala više o kolekciji muzeja Google Arts & Culture, posjeti njegovu web stranicu. Na Googleu također postoje tisuće muzejskih Street Viewa. Google Arts & Culture također ima online iskustvo za istraživanje poznatih mjesta povijesne i kulturne baštine.

Možda vas zanima Izložba najpopularnije umjetnice na svijetu je u susjedstvu. Zbog Yayoi Kusame isplati se skoknuti u Italiju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Atelier des lumieres
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super