Life&style

11 legendarnih hrvatskih hitova koje znaš napamet

Koji kućni tulum može proći bez dobrog hrvatskoj trasha ili barem evergreena? Čak će i okorjeli reperi pokleknuti na "Sherry, Sherry"!

Ne znamo kako ti, ali kod nas se često vrti "domaće" u uredu - doduše, samo u after hours kada smo već blago lude od gledanja jedne drugih. Prvi izbor nam je najčešće Magazin iz 80-ih ili period Rozge (najbolji period, točka.), a kasnije pređemo na svašta nešto pa nekad i na legendarni cro dance, danas popularniji kao "trash". Ako danas imaš jedan glupi i dosadan utorak ovo je definitivno lista koja će ti izmamiti osmjeh na lice.

1) Velina - Sherry, Sherry

Naš one hit wonder je toliko sladak da smo poprilično sigurne da nikada neće pasti u zaborav. Velina danas izdaje luksuzne proizvode za njegu tijela (ovo baš spada u kategoriju vjerovali ili ne!), a u spotu pleše danas poznata PR-ica Ines Preindl (bok Ines!).

 

2) Saša, Tin i Kedžo - 365

Okej, u koga si bila zaljubljena od trojice? Mislimo da je većina bila u Tina, ali kad bolje razmislimo, sva tri su bila baš frajeri. Ono što možemo zaključiti, i skoro 10 godina kasnije, ova pjesma je vrhunska. Čak se ne šalimo - super muzika, dečki dobro pjevaju, tema je catchy. Uf, fale nam domaći boy bandovi.

 

3) ET - Tek je 12 sati

Hrvatska glazbena scena nikad nije imala grupu kao ET na početku 90-ih, s Vannom kao glavnom pjevačicom. Njihov sound ostaje zarazno dobar i godinama kasnije, a pjesme poput "Tek je 12 sati", "Ne traži ljubav" i "Da ti nisam bila dovoljna" su evergreeni svake mlade djevojke koja je krenula piti prije ponoći i ima diskutabilne ljubavne probleme #relatable.

 

4) Vesna Pisarović - Da znaš

Vesnu si ili volio ili mrzio, ali si neupitno znao sve riječi njenih pjesama. Bilo je teško izabrati koju jednu pjesmu od Vesne staviti na ovu listu, ali plačljivi hit "Da znaš" bio je idealan za plakanje oko neispunjene ljubavi u osnovnoj i srednjoj školi.

 

5) Ivana Brkić - Oči boje kestena

Jesi li i ti bila u situaciji da više nisi sigurna trebaš li pjevati "oči boje jeseni" ili "oči boje kestena"? Kako god, SVI smo je pjevali. I svim dečkima se sviđala, ugh. 

 

6) Vlatka Pokos - Kad će taj petak

Najveći uspjeh u karijeri Vlatke Pokos (uz dužno poštovanje za njeno obrazovanje i konstantan trud, Vlatkica je mrak!) je pjesma kad će taj petak. Omogućila nam je evergreen himnu idealnog party petka uz koji i dan danas volimo eksati koju čašicu više. Kad će taj petak?!

 

7) Dino Dvornik - Ti si mi u mislima

Jedna od onih ljubavnih pjesama koja uvijek zvuči toliko svježe, da imaš osjećaj da je snimljena prije par godina. Srećom, sve češće je postala must-have svakog izlaska s mainstream glazbom, i to s punim razlogom - ona je klasik, a Dino je bio kralj!

 

8) Severina - Djevojka sa sela

Ponovno, dilema stoljeća: bi li stavili "Ante" ili "Prijateljice", možda i "Mala je dala" jer period našeg osnovnjaka i srednje Severina je bila teški hitmaker (ne da danas nije, ali kužiš!). Djevojka sa sela je jedan od onih evergreena čiju poantu baš ne kužiš, ne možeš se s njom poistovjetiti, ali ćeš izgubiti glas koliko ćeš je pjevati iz svega srca. To je jednostavno tako.

 

9) Colonia - Za tvoje snene oči

Koliko si samo puta pokušavala trkeljati što na talijanskom baca frajer u uvodu? SVAKI. PUT. Ako ova pjesma nije jedna od onih koja ti je obilježila adolescenciju, ne znamo gdje si se skrivala. Colonia je bila žešći kick-ass.

 

10) Magazin - Minus i plus

K'o Amer i Rus. Svi smo znali samo refren, ostalo nije ni bilo bitno. Istovremeno smo se rugali s Magazinom, a onda bi potajno totalno poludio kad bi čuo neku njihovu stvar na radiju. Ahh, ta vremena kad smo svi slušali domaće, a pravili smo se da volimo samo strano.

 

11) Claudia Beni - Više nisam tvoja

Više poznata sestra (ne)slavnog Danijela Benija, također je bila one hit wonder. Doduše, izdala je više pjesama... S ovom slatkicom putovala je na Eurosong, koliko se sjećamo nije ostvarila ne znam kakav rezultat, ali sve djevojke će pamtiti njen styling (u narančastoj haljini) kao nešto najbolje što su vidjele te godine; Bila je reprezentativna ako ništa!

 

Photo: miss7
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • deniskunst

    znam ih sve !