Life&style

Zašto su sve mačke dešnjaci, a svi mačori ljevaci?

Mačke su posebna stvorenja. Volimo ih unatoč njihovim osobitostima, to je jasno. Otkrivamo ti najčudnije činjenice o toj posebnoj životinji.

Mačke su tvrdoglave i nepredvidive – tako kažu. Ipak, ljudi obožavaju mačke i to s pravom. Jer prikladnije je reći da mačke imaju snažan karakter nego da su tvrdoglave. Ljubitelji mačaka će to i potvrditi, ali postoje još neke vrlo zanimljive stvari o mačkama:

1. Mužjaci su „ljevaci“, dok su ženke „dešnjaci“. Može se zaista znanstveno dokazati da se mužjaci obično igraju ili love lijevom šapom, a ženke desnom.

via GIPHY

2. Mačke ne mogu osjetiti slatko, zahvaljujući Jakobsonovom organu, koji se nalazi pri vrhu njihovih usta, ali zato mogu osjetiti promjene u zraku. 

3. Mačke su građene za penjanje i održavanje ravnoteže, ali im treba puno više vremena za učenje silaska. Razlog? Njihove kandže su savijene unatrag, tako da se mogu dobro prianjati pri uspinjanju. Kada se spuštaju, to im nije od pomoći. Stoga, kada se spuštaju, idu prvom stražnjim dijelom tijela. 

via GIPHY

4. Aspirin je otrovan za mačke!

5. Mačke mogu oboljeti od astme. Kao i kod ljudi, mačkama šteti dim cigarete, sprej za kosu, proizvod za čišćenje tepiha ili ispušni plinovi. Ako tvoja mačka iznenadno počne kašljati ili ima poteškoća s disanjem, odmah je odvedi veterinaru!

6. Njezina mokraća svijetli pri ultraljubičastom zračenju. 

7. Najstarija mačka imala je 38 godina i živjela je u Teksasu.

via GIPHY

8. Mačke zakopavaju svoje fekalije i mokraću. Ako to ne rade, onda s time daju do znanja da nemaju nikakvog poštovanja prema vlasniku.

9. Oko 10.900 sati života mačke provedu predući.

10. Mačkino mijaukanje može zvučati kao bebin plač, a time šalje poruku svojim vlasnicima da ju napokon nahrane. 

11. Svi mačići imaju plave oči, ali ta boja uglavnom ne ostaje kad odrastu.   

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0