Life&style

10 zanimanja u kojima radi najviše psihopata

Jesi li ikada poželjela svog šefa baciti kroz prozor? Možda si bila u pravu. Pogledaj koji poslovi okupljaju najviše "pacijenata"

„On nije normalan“ - jesi li to kad pomislila za svog šefa u dane kad baš "luduje" ili to pomislila pokušavajući nešto riješiti u nekom od ureda hrvatske administracije? Znaš što? Možda čak imaš pravo. Naime, psiholog Kevin Dutton istraživao je tu temu na Oxfordu i otkrio kako je u određenim zanimanjima vrlo lako susresti psihopate. 

Kako prepoznati psihopata?

Ljudi s tom psihičkom smetnjom iskazuju neke posebnosti. Nemaju suosjećanja, osjećaja odgovornosti ili savjesti. Istovremeno su često jako šarmantni te lako sklapaju društvene kontakte. Općenito vole manipulirati te mogu beskrupulozno lagati, a naginju i ka impulzivnom ponašanju. Prepoznaješ nekoga?

via GIPHY

Na prvom mjestu nije zanimanje nego položaj

Uglavnom, nakon opsežnih istraživanja Dutton je sastavio popis zanimanja u kojima se najčešće susreću psihopati. Na prvom mjestu se ne nalazi zanimanje u klasičnom smislu, nego položaj. Riječ je o šefu/šefici. Taj općeniti opis stavljen je na popis zato jer se jako često na tom položaju nalaze psihopati. Možda zvuči ružno, ali put do šefovske pozicije lagan je za sve koji imaju obilježja psihopata – bez obzira radi li se o liječniku, kuharu ili znanstveniku. 

via GIPHY

Top lista

1. Šef 

2. Odvjetnik 

3. Urednik na televiziji ili radiju 

4. Prodavač

5. Kirurg

via GIPHY

6. Novinar 

7. Policajac 

via GIPHY

8. Svećenik 

9. Kuhar 

10. Službenik 

via GIPHY

Ako se ti baviš nekim od navedenih zanimanja te ponekad imaš dojam se da poneki od kolega, odnosno šef ili šefica ne ponašaju uvijek najkorektnije, da ne kažemo neku goru riječ, moguće je da si u pravu. A, za svaki slučaj, provjeri i vlastite postupke na radnom mjestu...

Photo: imdb

Komentari 0