Life&style

10 činjenica o dezodoransu: Pomaže kod tijesnih cipela?!

Bez dezodoransa ne možemo zamisliti niti jedan početak dana, ali zanimljivo je da on nekima nije ni potreban

Otkrivamo deset zanimljivih podataka o dezodoransu.

Borba s neugodnim mirisom znoja traje još od starog Egipta

Ublažavanje mirisa ispod pazuha bio je problem s kojim su se suočavali i stari Egipćani, oni su stvarali mirisnu vodicu konkretno namijenjenu ublažavanju mirisa znoja. Prvi dezodorans u prodaju je pušten 1888. godine i nosio je ime Mum, prodavao se kao krema u teglici i nanosio se prstima. Petnaest godina kasnije pojavio se i prvi antiperspirant nazvan Everdry.

Dezodorans ubija bakterije

Zanimljivo je kako je znoj gotovo bez mirisa, a neugodan postaje zbog bakterija koje razgrađuju znoj na koži. Dezodoransi sadrže neke antibakterijske tvari koje zaustavljaju pojavu neugodnih mirisa.

 | Autor: arhiva arhiva Tijelo vremenom postaje imuno na dezodorans

Istraživanja su pokazala kako tijelo vremenom ne reagira na dezodorans, točnije tijelo počinje se prilagođava dezodoransu na način da probije barijere koje dezodorans stvara na koži ili jednostavno počinje proizvoditi više znoja u drugim žlijezdama. Upravo zato dezodorans je poželjno mijenjati svakih šest mjeseci.

Dezodorans ne zaustavlja proces znojenja

Zaustavljanje rada znojnih žlijezda tek nakratko se postiže zahvaljujući česticama aluminija. Da bi se neki antiprespirant mogao reklamirati kao proizvod koji pruža cjelodnevnu njegu dovoljno je smanjenje vlažnosti od 30 posto.

Dezodorans ne razlikuje kožu žena od one muškaraca

Što se tiče sastava dezodoransa on je identičan u oba slučaja, jedino su mirisne note prilagođene spolu korisnika.

Test s voskom u ušima otkriva je li nam je dezodorans uopće potreban

Većina ljudi priznat će kako nikada nije provjerila je li miris njihovog znoja neugodan. Dezodorans koriste po navici i velikim dijelom zbog jake reklamne propagande. Istraživanje je naime pokazalo kako brojni ni nemaju neugodan miris znoja, dok se kod nekih on ni ne osjeća. Jednostavan način na koji i sami možemo provjeriti potrebu za dezodoransom je provjera voska u ušima. Naime ako je on taman i ljepljiv, dezodorans vam je nužan, dok bijeli vosak odaje kako nema potrebe za njim.

Dezodorans pomaže kod uklanjanja neugodnog mirisa stopala

Kako biste eliminirali neugodne mirise stopala koji vas prate cijeli dan, potrebno je noć prije na čista i suha stopala nanijeti dezodorans.

Dezodorans pomaže kod tijesnih cipela

Ako vas muče nove tijesne cipele, dovoljno je da na bolna mjesta na koži nanesete malo dezodoransa. Na ovaj način između cipele i noge će se stvoriti barijera dovoljna da preživite korake u novim cipelama.

Žuti tragovi na odjeći su zapravo misterija

Ustaljeno je mišljenje kako aluminij iz dezodoransa u kombinaciji sa znojem, kožom, bakterijama i odjećom stvara svima dobro poznate žute mrlje ne odjeći. Međutim, ta teorija nikada nije potvrđena i ne zna se što točno uzrokuje mrlje.

Domaći dezodorans sami možete napraviti kod kuće

Iako brojnima zvuči nemoguće, za domaći dezodorans postoji recept od samo tri sastojka, a pobornici zdravog načina života pripremaju ga kod kuće. Jednaka količina sode bikarbone i kukuruznog škroba s nekoliko kapi eteričnog ulja, čitava je mudrost oko dezodoransa. Nanosi se pomoću vlažne tkanine i mnogo je zdraviji od kupovnih.

Photo: arhiva

Komentari 0