Life&style
Žene u 40-tima

10 stvari koje žene starije od 40 godina nikada ne bi trebale govoriti

  • Smatra se kako su četrdesete već „zrela dob“
  • Međutim, što to doista znači? Da moramo u „mirovinu“?! 
  • Ni u kom slučaju! Za mnoge tek tada započinje pravi život! 

„Stara si onoliko koliko se osjećaš starom“, izreka je koja se često može čuti. Međutim, pokazalo se da je to doista istina (čak je i znanstveno dokazano). Stoga, čak i ako si već prešla 40. rođendan: trebala bi biti oprezna s ovim izjavama. 

1. "Za to je već kasno"

Bez obzira želiš li promijeniti karijeru, status veze ili buduće planove, nikad nije kasno. Ova je izjava opasna, jer dovodi do toga da akceptiramo svojevrsni rok trajanja. Ali, to ne bi trebalo ni postojati, tvrde psihoterapeuti. To nas sprječava da slijedimo stvari kojima se želimo baviti u životu.

via GIPHY

2. "Pustila sam svom partneru da se brine oko financija"

Financijska neovisnost važan je dio osobnog razvoja i odrastanja. Stoga bi uvijek trebala kontrolirati svoje financije, a ne se oslanjati na svog partnera (i njegove prihode).

3. "Život bi bio lakši da sam mlađa"

Istraživanje provedeno na „San Diego Medical School“ pokazalo je da ljudi u dvadesetim i tridesetim godinama imaju veću vjerojatnost da će doživjeti stres i depresiju od starijih sudionika. Rekli su da su zadovoljniji sobom i da se iz godine u godinu osjećaju sve ugodnije. Sa četrdesetima se vraća zadovoljna mirnoća - kako lijepo!

Jennifer Aniston nosi bezvremensku odjeću Možda vas zanima Jennifer Aniston nosi najljepšu bezvremensku odjeću za žene starije od 40 godina Rubrika Moda Moda

4. "Prestara sam da bih se promijenila"

Mijenjamo se cijeli svoj život. Glasina je da se u nekom trenutku više ne možeš sama promijeniti. Dakle, ako stvarno želiš učiniti nešto drugačije, volja je presudna. Sve dok je volje, drugačiji način života je uvijek moguć.

via GIPHY

5. "Zašto mi se to uvijek događa?"

Dosta je krivnje i samosažaljenja. Uzmi život kakav jest i iskoristi ga maksimalno. Ako redovito vidiš samo negativno i neprestano si postavljaš ovo pitanje, nećeš izići iz oluje misli, a čak se može razviti u samoispunjavajuće proročanstvo.

6. "Napravila sam previše pogrešaka u prošlosti. Zato nikada neću voditi život kakav zapravo želim"

Pogreške definitivno imaju svoje prednosti - od njih možemo učiti cijeli život. Svaki trenutak nudi priliku da oblikuješ život onako kako želiš. Prošlost nije isto što i budućnost, samo su iskustva i informacije koje nam mogu pomoći da idemo u dobrom smjeru, kažu stručnjaci.

Možda vas zanima 3 bob frizure koje mijenjaju život: Na novogodišnjem dočeku izgledat ćeš 10 godina mlađe Rubrika Beauty Beauty

7. "Moji najbolji dani su gotovi"

Pogrešna misao: tek započinješ! Najatraktivnije godine obično dođu tek za vrijeme i nakon krize srednjih godina, tvrde stručnjaci. Za to vrijeme potpuno smo zadovoljne svojim tijelom i bez problema prihvaćamo male nedostatke.

via GIPHY

8. "Nemoguće je smršavjeti" 

Istina je kako s godinama postaje sve teže boriti se s viškom kilograma. To je zato što se metabolizam usporava nakon 30. godine. Međutim, to ne znači da nikada ne možeš smršavjeti. Samo malo promijeni svoj svakodnevni život. Na primjer, izbjegavaj previše šećera i prijeđi na dijetu s visokim udjelom bjelančevina.

9. "Nikada više neću dobro spavati"

Imati nesanicu ne znači da ćeš se s njom boriti do kraja života. Znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern ispitali su preko osamsto odraslih osoba između 60 i 100 godina (jer se ova ciljna skupina najvjerojatnije bori s nesanicom) o njihovim navikama spavanja. Rezultat je bio da su ljudi, koji svoje dane čine posebnim i maksimalno izvlače iz njih, imali manje problema sa spavanjem, a njihova se rutina spavanja čak poboljšala.

Otkrivamo 5 modnih savjeta koji će dobro doći svim ženama koje imaju iznad 40 godina

10. "Prestar sam za trčanje"

Rezultati istraživanja časopisa „Plos One“ pokazali su da je trčanje izuzetno učinkovito za naše tijelo, osobito u starijoj dobi. Odrasle osobe koje su trčale 30 minuta barem tri puta tjedno imale su manje tjelesnih nelagoda. U osnovi, trebala bi steći naviku sve obavljati (ako je ikako moguće) pješice.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0