Life&style
Povrće

10 sorti povrća za koje ne trebaš imati vrt i koje uspijevaju u običnim posudama na balkonu

  • Prošle godine zabilježen je nagli porast provedenog vremena na balkonima i dvorištima te kuhanja kod kuće
  • To je neizbježno dovelo i do toga da ljudi razmišljaju o uzgoju vlastite hrane
  • Pogledaj koje sorte povrća lako možeš uzgajati u posudama čak i na svom balkonu ili terasi 

Uzgoj ljekovitog bilja i povrća ne mora zauzimati cijelo dvorište niti zahtijevati neka velika znanja. Većina ljudi može se uspješno hraniti svježim domaćim proizvodima, bez obzira koliko velik ili mali bio prostor na otvorenom.

Stoga pogledaj što savjetuju stručnjaci za bilje. Prije svega, imaj na umu nekoliko stvari: uzgoj u posudama znači puno češće zalijevanje (za razliku od sadnje u zemlju) kako bi se spriječilo isušivanje korijena, kao i često gnojenje. Tegle ili spremnici se također mogu pregrijati (osobito one od crne plastike), pa je udvostručavanje na svakom spremniku pametna ideja da se biljkama pruži izolacija.

Ako nikada nisi uzgajala povrće, nešto što možda ne znaš jest da mu je potrebno oprašivanje, a da bi se to dogodilo, morat ćeš namamiti neke oprašivače (pčele, leptire) da naprave posao za tebe. Najbolji način da to učiniš jest posaditi neke cvjetne biljke koje privlače pčele ili leptire.  

Na kraju, vjerojatno je najbolje saditi razne biljke, pa ako jedna ne uspije, druga možda hoće. Ove jestive stvari možeš uzgajati u posudi…

1. Zelena salata

Stručnjaci predlažu veliku posudu za zelenu salatu, jer u posudu od litre nećeš moći smjestiti više od jedne. A zamisli da ispružiš ruku kroz prozor da počupaš malo svježe salate za Cezar salatu? Neusporedivo.

2. Začinsko bilje, naravno

Bosiljak, peršin, kopar, vlasac – začinsko bilje je izvrstan izbor za mlade vrtlare. Ako ne porežeš sve biljke i pustiš ih da cvjetaju, privući će oprašivače.

11 balkonskih biljaka koje će preživjeti i najgore vlasnike - i cvasti cijelo ljeto

3. Jestivo cvijeće

Divno za ukrašavanje i prilično ukusno u brojnim primjenama, jestivo cvijeće pruža izvor hrane i prekrasno, aromatično okruženje za tebe i ostale biljke.

4. Špinat

Slično salati, špinat (i mnoštvo lisnatog bilja) dobro će rasti u velikim spremnicima. Omlet od špinata i fete cijelo ljeto…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wish To Plant (@wishtoplant)

5. Rajčica

Rajčice su savršen dodatak bilo kojem povrtnjaku s malim prostorom.

6. Mini patlidžani

Premda bi patlidžani u punoj veličini bili malo mučni za rast u spremnicima, preporučuje se mini verzija patlidžana, koji se posebno uzgajaju za vrtlarenje u malim posudama. 

Ultimativni vodič za uzgoj vlastitih rajčica: Evo kako ćeš dobiti najslađu rajčicu u svom vrtu

7. Kelj

Izdržljiv, lisnati, hrskavi kelj – osim što je ukusan, relativno ga je lako uzgojiti; trebat će ti spremnici od 11 do 18 litara. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @thecuriousgardener_

8. Ljute papričice

Dobre vijesti za vrtlare s malim prostorom: ljuta papričica zapravo voli sputano korijenje tako da ne postanu baš tako grmolike. Ali, kako bi nadoknadili svoje ograničenje, izbacuju više ploda, tj. paprike. 

Možda vas zanima 7 sobnih biljaka koje ljeti mogu bez problema živjeti na balkonu - i rasti kao lude Rubrika Life&style Life&style

9. Švicarska blitva

Opet lisnato i zeleno! Sa salatom, blitvom, špinatom i keljem, tvoj će stol biti pun vlaknastih dobrota bogatih željezom.

10. Kukamelon ili meksički krastavac

Malo čudo, kukamelone (koje također nazivaju meksički krastavac) član je obitelji krastavca, ali s citrusnijim okusom. 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: Nick Artman/Unsplash

Komentari 0