Life&style

10 načina kako se ne udebljati za blagdane

Stati na vagu nakon tjedna u kojem se družimo s puricom, odojkom, francuskom salatom i 12 vrsta kolača i nemati tri kilograma više? Da i to je moguće. Mislim, ako baš inzistiraš

Blagdansko vrijeme savršeno je da se na vagi pojavi višak, a u novčaniku manjak. Slažeš li se? Raznovrsna hrana koju bi najradije svu odjednom utrpali u usta, blagdanski stres i hladno vrijeme sve su faktori koji nas demotiviraju kad je riječ o kretanju i vježbanju, a svo to obilje hrane oko nas i to hrane koju ne jedemo često tijekom godine nas dovodi u veliko iskušenje. Pa se tako fino prejedamo, a kasnije žalimo. Ista priča svakog Božića. Ipak, nutricionisti nude rješenje kako izbjeći sve to pa poslušaj savjete!

1. Priušti si samo blagdanske favorite

Jasno mi je da ti se ovo čini apsurdno, ali ne moraš probati baš svaki kolač bliže i dalje rodbine. Nije stvar u izgladnjivanju stvar je u tome da jedeš samo ono što najviše voliš, bez dodatnih višaka na tvom tanjuru. Pomno proberi hranu prije nego napuniš tanjur do vrha.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Osvijesti potrebne količine

Svjesno jedenje uključuje obraćanje pozornosti na signale gladi i sitosti tvog organizma. Dakle, nemoj otići do hladnjaka iz čiste dosade već jedi samo onoliko koliko ti je zaista potrebno. Zadaj si cilj da ove blagdane da vježbaš upravo tu vještinu, stati kad osjetiš da si puna, a ne stati kad ti otpadne dugme s hlača.

Možda vas zanima 4 najcool božićno uređena kafića u Zagrebu Rubrika Life&style Life&style

3. Drži poslastice van svog vidokruga

Nutricionistica M. Moore tvrdi da će nas već to što vidimo hranu potaknuti na jedenje, bez obzira na sitost. Kako stara poslovica kaže, „Daleko od očiju daleko od srca" (želuca). Ako priređuješ božićnu zabavu sve ostatke hrane na odlasku podijeli gostima, a sebi hladnjak napuni zdravom i laganom hranom.

via GIPHY

4. Pola tanjura = povrće

Zamijeni dva komada mesa ili pola tanjura bakinih mlinaca s pola tanjura povrća. Umjesto štrudle kao snack između obroka neka bude banana. Ovo pravilo vrijedi cijele godine, a ne samo za blagdane i najlakši je način da smanjiš unos kalorija. Tanjur i dalje izgleda pun, ali si ga napunila manje kaloričnim namirnicama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Ostani u pokretu

Posvećenost obitelji, kuhanju i svoj strci oko blagdana stavlja vježbanje na dno naše liste stvari koje moramo obaviti. Kupovanje poklona po šoping centru ne možeš upisati kao vježbanje. Najlakši način je da odrediš na početku tjedna kojim ćeš danima vježbati, bila to duža šetnja parkom, vožnja kućnog bicikla, pilates itd. Bitno je da odlučiš, tad je vjerojatnije da ćeš to i napraviti.

Možda vas zanima Ovoga Božića bor uredite kuglicama s cugom! Rubrika Life&style Life&style

6. Cilj: održavanje predblagdanske težine

Blagdani nisu vrijeme kada ćemo (ili trebamo) gubiti na kilaži, ali svatko od nas bit će zadovoljan ako se jezičac na vagi ne pomakne. Održavanje balansa sve je što nam treba da ovi dani prođu bezbolno.

via GIPHY

7. Hidratacija, hidratacija i još hidratacije!

Dehidriranost je ta koja nas zna zavarati osjećajem da smo gladni. Kad osjetiš glad prvo popij malo vode ili biljnog čaja pa onda odluči jesi li doista gladna. Također, popiješ li vode prije obroka budi sigurna da ćeš zavarati želudac i manje pojesti.

8. Ograniči alkohol

Alkohol ti može otvoriti apetit, a i sam po sebi sadrži dosta kalorija. Zato biraj niskokalorična pića koja se dugo piju, npr. bijelo vino i tonik s kriškom limete. Također, popiješ li manje, veća je vjerojatnost da ustaneš ujutro i odradiš neku vrstu tjelovježbe!

via GIPHY

9. Naspavaj se

Blagdani često znaju biti stresni zbog strke oko poklona, uređivanja doma, kuhanja i nakuhavanja, brojnih posjeta rodbine i prijatelja i upravo san će te osposobiti za sljedeći dan. Manjak sna natjerat ćete da jedeš više, zato ne gubi svoj dnevni ritam i idi na vrijeme spavati.

via GIPHY

10. Za kraj: ne zaboravi uživati!

Uz ova silna „pravila“ vjerojatno se pitaš ima li mjesta za uživanje. Srž blagdana i jest da budu lijepi i zabavni. Ako odrediš realne ciljeve, svi navedeni savjeti trebali bi se primjenjivati s lakoćom i bez pritiska. Vjeruj da će ti blagdani ostati u puno ljepšem pamćenju bez poslijeblagdanskog žaljenja, viška na vagi i manjka energije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0