Life&style

10 načina kako lakše zaspati kad zavladaju vrućine

Volimo te vruće ljetne noći kad bezbrižno uživamo na otvorenom, sve dok ne dođemo kući i pokušamo zaspati. Prevrtanje u znojnim plahtama, užas! Kako si pomoći?

Dolaskom toplih dana život je neupitno ljepši. Sunce sja, odjeća je lepršava, manje smo opterećeni poslom. No neugodna popratna pojava su previsoke temperature. Najgore je kad nakon vrućeg dana očekujemo osvježavajuću noć, no ništa od toga. Noćna sparina krade nam san i to stvarno može ići na živce. S komarcima se još možemo obračunati, ali ta vrelina...  

Stručnjaci kažu da je glavni razlog što ljeti loše spavamo to što jednostavno nismo navikli spavati po vrućini - najveći dio godine noći su hladnije od dana. No kad stignu tropske noći... Prikupili smo nekoliko trikova koji pomažu da zaspite na +35. 

1) Ostani hidrirana

Unos vode rashlađuje tijelo, pa je dobro uvijek imati čašu vode pokraj kreveta. No hidratizirati se treba tijekom cijelog dana. Popijemo li veću količinu navečer, san će ti prekidati odlasci na WC. Pa opet ništa nismo stigli. 

2) Zatvori prozore

Možda zvuči klaustrofobično i zagušljivo, ali zatvoriš li prozore i spustiš zastore i rolete na vrijeme, prostor ćeš održati hladnijim. Čim prve zrake sunca počnu grijati prostoriju, treba sve zabarikadirati, a prozore otvoriti tek duboko u noći i to samo ako je noć doista svježija. 

3) Otuširaj se hladnom vodom

Nakon što prođe prvotni šok brzo prolazi, a dolazi čisti užitak. Hladan tuš najbolji je način za spustiti temperaturu tijela prije spavanja.

 

A post shared by Elena Matei♌ (@minyliv) on

 

4) Pojedi nešto lagano

Jedeš li prije spavanja hranu bogatu ugljikohidratima tijelo će je dulje probavljati i tako "dizati" temperaturu iznutra. Večerati treba laganiju hranu poput salata i voća i to najkasnije va sata prije spavanja.  

5) Izbjegavaj alkohol

Alkohol uzrokuje dehidraciju organizma, a ona, kako znamo, pojačava osjećaj vrućine i "prekuhavanja". 

6) Nosi pamuk

Pamuk je prirodan materijal kroz koji koža može disati, pa je preporučljiv kada je vruće. No dobra ideja je i spavati gol, jer zašto ne?

7) Kupi vodicu za lice

Vodice za lice odličan su način osvježavanja, a spremiš li je u hladnjak svaku večer prije spavanja možeš se malo poprskati i osvježiti.  | Autor: Promo Promo

1) H&M pidžama - 112 kn; 2) Avene Eau Thermale - 23,95 kn (mojaljekarna.hr)

8) Ostani smirena

...čak i kada se nerviraš što ne možeš zaspati. Od živciranja ćeš doslovno zakuhati, a ni prevrtanje po krvetu te neće rashladiti. Ključ je ostati miran i fokusirati se na san.

9) Nosi SPF tijekom dana

Naoko nema veze s vrelim noćima, no logika je ovdje: ako izgorite na suncu, nema šanse da sva ta akumilirana energija noću ne izbije iz vas. 

10) Ugasi se

Prije spavanja treba izbjegavati korištenje laptopa, mobitela, tableta, zaboraviti čak i na TV. Nakon napornog dana mozak treba vremena da se isključi, a mi lakše zaspimo. Dok užurbano radi, sigurno nećemo zaspati.  | Autor: IKEA IKEA

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0