19. studenoga 2015.

Kruno Jendrijev Design FALL/WINTER 2015/2016.

Ivan Gudić.

Živjeti u današnjem društvu često iziskuje štititi se od pritisaka koje nameće današnji način života. Potrebe suvremenog čovjeka često su u klinču s dvojbenim političkim odlukama, nestabilnom ekonomskom situacijom, kao i općom malodušnošću. Uslijed svih ovih pritisaka čovjek ima potrebu zaštiti svoju individualnost i istaknuti integritet vlastitoga Ja.

Ovu potrebu nastojao sam artikulirati kroz samu kolekciju, i to kroz istraživanje mogućnosti korištenog materijala. Svi su odjevni predmeti izrađeni su od bazičnih prirodnih materijala – pamuka i vune – koje sam potom obradio tehnikama koje čuvaju njihova zaštitna svojstva.

 | Autor: Ivan Gudić Ivan Gudić

Impregnacija silikonske paste na pamučnu tkaninu čini je vodoodbojnom, dok pranje u kupelji na bazi fosfora čini da svijetli u mraku. Radi se o tehnikama obrade koje se inače vežu uz izradu odijela radnika u ekstremnim, zahtjevnim i potencijalno opasnim uvjetima – vatrogascima, čistačima i radnicima na cesti – a koje primjenjujem na odjeću namijenjenu svakodnevnom nošenju. Obrada tkanine pritom predstavlja simbol zaštite od štetnih utjecaja koji vrše pritisak nad našom osobnošću, a paspul koji svijetli u mraku također nagovještava unutarnji sjaj koji nas i dalje potiče da budemo ono što jesmo. Moda tako postaje naša druga, zaštitna koža, a istovremeno ima i praktičnu namjenu: tehnički obrađena odjeća bolje nas štiti od vremenskih promjena i (ne)prilika, zbog čega je idealna za zimsko i jesensko doba.

 | Autor: Ivan Gudić Ivan Gudić

U namjeri da se sačuva vlastita individualnost postoje određena doza romantičnog prkosa i težnja za slobodom. Silueta je zato djelomično inspirirana sedamdesetima – desetljećem koje je bilo obilježeno pokretima za borbu za vlastita prava na svim poljima života, a koje u nekim svojim segmentima korespondira i s vremenom u kojem danas živimo. Silueta sedamdesetih bila je pročišćena tako da je slavila liniju tijela – njegovu vitkost, gipkost i obline. U svojoj kolekciji referirao sam se i na taj kroj, posebice na ranglan-rukave, koji su umekšavali siluetu te naglašavali, a ponekad i oslobađali, predio ramena i ruku, sugerirajući tako slobodu i spremnost na akciju.

 | Autor: Ivan Gudić Ivan Gudić

Kroz kolekciju sam nastojao istražiti i estetska svojstva samih tkanina. Određeni efekti postižu se kontrastima ili postepenim prijelazima tekstura: od sjajnog do mat, od glatkog do mucastog. Od keper trakica plete se tekstilija koja se svojom reljefnom teksturom razlikuje od ostalih, glatkih tkanina. Ove trakice ukomponirane su u detalje odjevnog predmeta (leđa topića i haljina, modni dodaci kao što su ruksaci i torbe, poklopci džepova na kaputima), čime unose dinamiku u monokromatske plohe odjevnih predmeta. U stvaranju estetskog dojma nastojao sam iskoristiti i težinu samih tkanina: predmeti koji su neposredniji samome tijelu, kao što su hlače i haljine, napravljeni su od lepršavijih materijala, dok jakne, kaputi i baloneri, kao svojevrsni zaštitni oklop oko tijela, imaju teži pad.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0