- Neki su već ispekli mađaricu, neki će u zadnji tren, a neki je ponuditi kao kolač tek u novogodišnjoj noći
- Kako god okrenemo, ovaj kolač s puno kora i slojevima čokolade neizbježan je u posljednjim danima prosinca
- Stalna postava kako svatova, tako i božićnih blagdana, mađarica je jedan od najomiljenihih kolača u Hrvata
Mađaricu smatramo jednim od "najpravijih" božićnih kolača, makar je rado jedemo i drugih dana u godini, kad god se koja vrijedna domaćica potrudi da je ispeče. A moglo bi se reći i da je tradicionalni hrvatski kolač, koji nismo nasljedili od Turaka, Mađara, Austrijanaca, Talijana... i koga god tko je već ovdje vladao u raznim razdobljima. Pa tako u Budimpešti nećeš moći pojesti "originalnu mađaricu" jer je Mađarima ovaj kolač nepoznat!
Zašto ga onda zovemo mađaricom? Pa, neke veze ipak ima s našim susjedima. Povijest govori kako je u drugoj polovini 19. stoljeća došlo je do procvata slatičarstva u Austro-Ugarskoj, a posebne zasluge pripale su svojici slastičara u Budimpešti koji su osmislili recepte za i danas poznate kolače. Francuz Emil Gerbeaud postao je poznat po žarbo kockama (kako se izgovara njegovo prezime), a drugi po Doboš torti. Oba kolača izgledaju kao kao mađarica, u njima se izmjenjuju slojevi tijesta i kreme u dvije boje. Pretpostavljamo da smo tu ideju posudili iz peštanskih slastičarni i prilagodili je po svome...
Kako bilo, evo odličnog recepta za mađaricu koji nikada ne podbaci! Samo malo upozorenje na početku. Kad su već pečene, kore moraju djelovati još pomalo sirove; ako ih predugo pečemo, postat će hrskave, a to nikako ne želimo. To ne bi bila ona mekana mađarica kakva treba biti. Zato su vrijeme i način pečenja vrlo bitan korak.
Klasični recept za mađaricu
Sastojci:
Tijesto:
- 40 dag glatkog brašna
- žličica praška za pecivo
- 15 dag maslaca
- 2 jaja
- 10 dag šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
Krema:
- 1 litra mlijeka
- 30 dag šećera
- 13 dag oštrog brašna
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 1 žlica kakaa u prahu
- 20 dag maslaca
Glazura:
- 20 dag čokolade za kuhanje
- 4 žlice ulja
Foto: Dr.Oetker
Priprema:
Tijesto:
- Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i podijeli ga na četiri dijela.
- Svaki dio razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi jako tanko, te stavi na papir za pečenje.
- Zajedno s papirom stavi na pleh i peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C, 4 minute.
Krema:
- Od litre mlijeka odvoji četiri dl, ostatak zakuhaj zajedno sa šećerom.
- U 4 dl mlijeka dodajt brašno i promiješaj da se ne stvore grudice. Zatim dodaj smjesu u mlijeko sa šećerom te miješaj dok ne provrije. U dobivenu smjesu dodaj čokoladu i prosijani kakao u prahu te miješajte dok se ne otopi.
- Pusti da se ohladi, dodajte izrađeni maslac te sve sjedini. Ohlađene kore premazuj pripremljenom kremom i slaži slojeve.
Glazura:
Za kraj, napravi glazuru tako da otopiš čokoladu s malo ulja te prelij po kolaču.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.