Kakve veze ima 'Brexit' s padom stranice ASOS-a?

Izlazak Velike Britanije iz Europske Unije znači i kraj besplatnoj dostavi s ASOS-a za Hrvatsku...

Građani Velike Britanije na referendumu su izglasali izlazak zemlje iz Europske Unije, takozvani Brexit, što sa sobom nosi neke određene promjene, osim onih na političkoj sceni. Naravno, pričamo o britanskim online trgovinama, poput ASOS-a i Net-a-Portera, koje su do sada imele besplatnu dostavu za sve zemlje članice Europske Unije, no to će se promijeniti.

Za početak, pad britanske funte znači da će se sniziti cijene u online trgovinama za kupce izvan Velike Britanije, no nemojte se prerano poveseliti. Izlazak Velike Britanije iz EU znači da ćete, od sada, za sve što naručujete iz britanskih online trgovina trebati plaćati 'shipping', odnosno dostavu, koja je do sad bila besplatna. Primjerice, ako nešto što naručujete košta između 135 i 630 funti, za dostavu ćete trebati izdvojiti 2,5 posto iznosa kupnje. Također, 'Brexit' će utjecati i na zaštitu kupaca koji ne podliježu zakonima Velike Britanije, što će otežati žalbe kupaca iz EU na narudžbe iz Velike Britanije koje su pošle po zlu.

Iako su se upravo ASOS i Net-a-Porter javno izjasnili protiv izlaska Velike Britanije iz EU, ta pravila za njih svejedno vrijede. Mnogi su upravo s 'Brexit-om' povezali i pad stranice ASOS-a, koja ne funkcionira od četvrtka navečer. Ljudi na društvenim mrežama imaju razne teorije zavjere. Jedni smatraju da je stranica pala zbog masovnog šopinga Britanaca nakon pada vrijednosti funte. 

Drugi misle da ASOS, iz istog razloga, snižava cijene, pa je stranica privremeno izvan funkcije.

Ali gotovo svi se slažu da je za sve kriv upravo 'Brexit'.

Photo: Screenshot(Smitsonian Channel

Komentari 0