Kako očistiti nar?

Obožavano jesensko voće s kojim muku mučimo kada je riječ o čišćenju.

Nar se odlikuje intenzivno crvenom bojom i divnim slatkim okusom te se smatra jednim od najbogatijih izvora blagotvornih antioksidansa. Međutim, mnogi od njega odustanu jer tijekom čišćenja zrna njegovi antioksidansi znaju završiti po našoj odjeći, kuhinjskim elementima i bijelim zidovima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Čišćenje upotrebom kuhinjskog noža

Postoji nekoliko načina kako očistiti nar s minimalnim gubitkom soka i špricanjem. Za prvi način čišćenja potreban je manji, ali oštar kuhinjski nož. Njime plitko odrežemo krunu odnosno vrh nara i bazu. Nakon toga napravimo još 4 uzdužna reza, kao kod guljenja naranče, ne zadirući nož dublje od 2 milimetra. Kada odrežemo krunu nara možemo vidjeti kako su zrna grupirana u različite odjeljke omeđene bijelom membranom.

Uzdužne rezove je idealno raditi upravo duž bijele membrane šipka. Ukoliko je nar krupniji ponekad je potrebno napraviti dodatni horizontalni rez po sredini ploda. Ne preporučuje se nar rezati na dvije polovice jer se na taj način gubi puno soka. Zatim je potrebno laganim razgibavanjem otvoriti nar i odijeliti ga na rezovima na 4 dijela. Slijedi vađenje zrna laganim potiscima. Ova tehnika čišćenja zahtijeva određenu spretnost i dugotrajna je pa je potrebno uložiti i strpljenje, no s druge strane sporo čišćenje može djelovati opuštajuće.

Više o čišćenju nara pročitajte na Gastro.hr

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0