19. svibnja 2017.

Kako izabrati puder koji vrijedi svake kune?

Shutterstock.
Kako izabrati puder koji vrijedi svake kune?

Puder je najvažniji dio make-upa, no upravo njega najteže je otkriti i odabrati. Osim što se mora idealno poklapati s tonom vašem kože i prekrivati i najsitnije nedostatke, također je vrlo bitno da štiti vaše lice od sunca

Većina žena uvijek je u potrazi za savršenom puderom, a jednom kad ga otkriju, o njemu će pričati svim svojim prijateljicama. Kako prekriva prištiće, sakriva bore, koliko traje i sjajno izgleda, kako koža normalno diše, a ten je savršen. Sve su to male tajne kvalitetnog pudera, a tri čarobna faktora kojima ga valja prilagoditi su: tip kože, boja tena, ali i godišnje doba. Jer ako samo jedan od faktora nije pogođen, cijeli make up izgleda promašeno. Zato je dobar tekući puder temelj prirodnog i lijepo našminkanog lica. Na tržištu se nalazi velik broj pudera i zato je mudro naoružati se s nekoliko savjeta uz koje ćete lakše odabrati svoj puder iz snova.

Tip kože

Kako starimo, tako se mijenja i naša koža, pa ćete tijekom života definitivno promijeniti nekoliko vrsta pudera. S godinama se mijenja i tip kože, a puder ćete birati ovisno o tome imate li masnu, suhu, osjetljivu ili normalnu kožu.

Ako imate suhu kožu, tekući puder s blago svjetlucavom teksturom bit će odličan izbor jer stvara dojam prirodnog sjaja. Puderi za zrelu kožu nikako ne smiju biti teški i gusti jer će time i bore biti vidljivije. Tekući puder je bolji izbor jer stvara izjednačen i matiran ten, a u isto vrijeme vizualno umanjuje sitne linije i bore. Drugim riječima, lagani korektivni puder će na vašem licu ostaviti dojam glatkoće, a samo vi ćete znati da je to rezultat dobrog pudera. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Sretnice s normalnim tipom kože moraju brinuti samo o pravoj nijansi. Najbolje od svega je što neće pogriješiti, bez obzira na to odluče li se za puder svjetlucave ili mat teksture. Masna koža je sasvim druga priča. Ako se vaše lice sjaji, najbolje će vam odgovarati tekući puder koji će upiti višak masnoće s lica. Važno je da je puder lagane i nemasne teksture te po mogućnosti za osjetljivu kožu.

Masna koža često ostane začepljena s prljavštinom i ostalim nečistoćama iz okoliša pa se stvaraju miteseri, prištići, ali i bolne akne. Za takav tip lica poželjan je puder s eperulinom koja ima umirujuće djelovanje. Primjerice, Vichy Dermablend [3D Correction] tekući puder je obogaćen eperulinom, ali i salicilnom kiselinom. Time se osigurava lagana i prozračna formula s odgovarajućim prekrivanjem. Njegova posebna tekstura prekriva sve nepravilnosti na površini kože poput akni ili ožiljaka od akni, ali pritom i sprječava njihovo ponovno nastajanje i daje osjećaj ugode tijekom cijelog dana.

Boja tena

Prva i možda najvažnija stvar kada je riječ o nijansi pudera je birati ga na pravom svjetlu. Možda ste se već pitale imaju li 'preplanule' djevojke koje viđate u gradu ogledalo. Sigurno ga imaju, no pravo je pitanje imaju li dobro svjetlo u kupaonici. Zato nemojte učiniti istu pogrešku te uvijek isprobajte nijansu pudera na dnevnoj svjetlosti. Tako ćete najbolje znati koja nijansa je pravi pogodak za vaš ten.   | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Najbolji izbor je onaj puder koji će se stapati s prirodnom nijansom vašeg tena. Prvo nanesite malu količinu pudera u tri različite nijanse na gornji dio dlana. Zatim na jedan dio lica nanesite onaj za koji mislite da je najsličniji vašem tenu. Ako su nijanse slične i stapaju se jedna s drugom, našli ste svoju idealnu boju pudera. Možda se ipak dvoumite između dvije nijanse pa ne znate koju izabrati. Odlučite se za onu tamniju jer će završni sloj make-upa posvijetliti boju tekućeg pudera.

Također treba voditi računa i o podtonu kože. Slikovito rečeno - ako je boja tena prozirna bijela košulja, podton kože je boja grudnjaka koja se nazire ispod košulje. Konkretnije, ten ima dva podtona - plavi koji označava hladne boje i žuti koji je oznaka za tople boje. Dovoljno je da pogledate svoje oči i kosu i vrlo lako ćete otkriti kojoj grupi pripadate. Tamnija kosa i oči spadaju u žuti podton, a svjetlija kosa i oči spadaju u plavi podton. Ženama toplog podtona, preporučuje se puder žućkastih tonova, a onima s hladnim podtonom više će odgovarati nijansa pudera kojim prevladavaju ružičasti tonovi. 

Nedostaci koje je potrebno prikriti

Svaki nedostatak je individualan pa će neke žene koristiti puder kako bi prekrile ožiljke od akni, udubljenja i izbočenja od prištića. Druge će tekućim puderom prikriti hiperpigmentacijske mrlje, depigmentaciju ili crvenilo. Ipak, možda najveći izazov predstavlja prekrivanje akni. U Dermablend liniji pudera postoji rješenje za sve nedostatke. Ovi puderi osim što ujednačavaju problematičan ten i omogućavaju prikrivanje, vrlo dobro će zakamuflirati nedostatke i to bez stvaranja efekta maske i pliša.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zaštita od UV zračenja

Bez obzira na to što je vani možda oblačno ili temperature nisu izrazito visoke, koža je na udaru štetnih sunčevih zraka. Ujutro svakako trebate nanijeti kremu za sunčanje ili puder sa zaštitnim faktorom. Izloženost UV zračenju negativno utječe na ljepotu lica jer koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje. Na našu žalost, kroz godine nagomilana oštećenja stanica kože više se ne mogu popraviti. Koža lica koja nije zaštićena prerano stari. Kako stiže ljeto, sve više ćete boraviti na suncu i ispijati kavu na terasama pa svakako nabavite tekući puder u koji je ugrađen faktor zaštite. Ako imate izrazito svijetlu put, svijetle oči i svijetlu kosu te osjetljivu kožu, faktor zaštite bi trebao biti veći od 30.

Komentari 0