12. listopada 2013.

Kada donijeti odluku o razvodu?

Thinkstock.

Naša potreba za ljubavlju toliko je snažna, da kad izgubimo ljubav, osjećamo nepodnošljivu bol. Pa ipak, svima se događa da u određenom trenutku u vezi osjetimo gubitak ljubavi ili strasti. Možemo li u takvim situacijama ponovno pronaći ljubav i strast s istim partnerom ili se bolje razići?

Bila je to ljubav na prvi pogled. Pogledali su se, prepoznali, poljubili i vrlo brzo vjenčali. Živjeli su radujući se prvom djetetu, novom stanu, drugom djetetu, napredovanju u poslu, svakom nadolazećem danu i noćima koje su provodili u zagrljaju u strastvenom vođenju ljubavi. Godine su prolazile, a onda se ona jednog jutra probudila, okrenula prema njemu i tražila ono što je nekad vidjela.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Stranac. Apsolutni stranac leži pored nje. Ima fizionomiju koja joj je poznata, no sve drugo, ne poznaje. Pokušala je zažmiriti i ponovno otvoriti oči s idejom da će osjećanje nestati, no ono se ovog puta još više pojačalo. Sakrila je taj osjećaj duboko u sebi, nanijela šminku preko lica koja je odavalo tugu i obukla svoju plavu košulju, traperice i cipele na visoku petu. Sva sreća da postoje takva zadovoljstva koja mogu kompenzirati emotivnu prazninu. Bar za neko vrijeme. Sve dok suze ne probiju štiti i najotpornije maskare...

Koju godinu poslije, nakon silnih razgovora i pokušaja o traženju istinske radosti, ona se i tog jutra budi s istim osjećanjem. Osjeća li on to isto? Jesu li došli do točke gdje je razlaz jedina opcija. I dok traži odgovor na ovo pitanje, nasmiješena lica njihove djece skaču joj poput prozorčića pred njeno lice. Čuje ih kako viču: mama, tata! Čuje i svu ostalu rodbinu kako kažu, morate probati sto puta radi djece. Čuje i sebe kako kaže: Probati radi djece; a što je sa mnom!? Zna da ono što traži je ljubav kroz koju žudi zadovoljiti njegove potrebe prije svojih, jer i on žudi otkriti kako njene potrebe zadovoljiti prije svojih, a ne ležati do njega pokušavajući se prisjetiti zašto. I pri tome ne misli na sirove i tehničke potrebe. Pri tom misli na šest osnovnih ljudskih potreba, koje, prema Toniju Robinsu, svako ljudsko biće želi zadovoljiti u odnosu. Sigurnost, raznolikost, značajnost, ljubav, rast i doprinos.

Osjeća li se sigurno uz njega!? Jest da je kriza poljuljala osjećaj financijske sigurnosti, no uvijek su se nekako snalazili i oboje imaju stav da tko hoće, nađe načina...Sigurnost nije u pitanju. Da li je ona njemu važna!? Da, to je ono što ju žulja. To je ono što ne osjeća od njega. Tišina se uvukla u njihov odnos. Ne čuje ga da joj kaže: lijepa si! Ne ljubi ju više onako francuski, jezikom, već utisne samo poljubac koji put u njen obraz. Ne pita ju tko ju zove na telefon i zašto ajfon svjetli i nakon ponoći... Ne primijeti da se gola uvukla u krevet. Samo šuti i gleda u jedan od svojih ekrana... Ne osjeća da mu je važna. Sve teže podnosi ovo puko postojanje i sve joj bliža ideja razvoda koja joj zaokuplja misli već neko vrijeme.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Svakodnevno se milijuni ljudi razvode osjećajući patnju i bol pri tom, i malo njih pokuša nešto konkretno riješiti između sebe. S druge strane, ako vam je ljubav najvažnija na svijetu, onda nešto konkretno treba učiniti po tom pitanju. Ljubav se, naime, ne događa sama po sebi. Osim u onim počecima, kada je trbuh prepun razigranih leptirića. Prvi je korak otkloniti nerazumijevanje i otvoriti mogućnost da se ponovno osjetiti iskrena ljubav između dvoje. Što kada biste se otvorili za pitanja:

Voli li ga!? Nije više sigurna. Zna da je dobar čovjek. Većina žena, kažu, udat će se za muškarca koji je dobar čovjek, ali u kojeg nisu strastveno zaljubljene. Zato što bezuvjetnu ljubav koja im je potrebna uvijek mogu dobiti od svoje djece. No, što kada jednog dana, djeca odu!?

Mnoge će žene, s druge strane, ali i muškarci potrebu za ljubavlju kompenzirati na različite načine. Neki kod svoje primarne porodice, neki u društvu prijatelja, neki uz hranu i alkohol, neki uz ljubavnike. Opasno po brak je ako se takve potrebe zadovoljavaju uz nekog tko je kritičan prema partneru. Npr., njegova porodica prirodno će biti na njegovoj strani kad se on požali na nju. Njegova majka će reći: Rekla sam ti da je ona takva! Takva joj je cijela familija!!! ( A između redaka govoriti, pusti nju, kod nas imaš sve što ti treba, mi te volimo takav kakav jesi). Ili, u još gorem slučaju ako je u pitanju ljubavnik, pa i najbolja prijateljica, koji jako dobro razumije, prihvaća i podržava kritičan stav. Da, tvoj je muž takav! Da sam ja na njegovom mjestu, nikada se ne bih tako ponašao. Baš je bezveze!!! A ljubavnik još ima šanse i zadovoljiti onu potrebu koju roditelji ili porodica ne zadovoljavaju, a to je intimni odnos. Zato postoji toliko mnogi nesretnih brakova koji sreću traže u izvanbračnim vezama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kako ona osigurava svoju potrebu za važnošću, ako to ne dobiva od njega!? Pa jasno, kroz posao. Posao joj cvjeta, uspjesi se nižu. A što on u tome svemu ima za sebe? Ne zna, sigurna je samo da mu ona puno i ne daje. Moguće je da on sa svojim stavom: Ako nam ne bude išlo, razići ćemo se, dobiva važnosti u njenim očima. Jer njena ideja jest ljubav prije svega, ali ne i ostanak u zajednici pod svaku cijenu. Tj. ljubav u bescjenje. Sigurna je da mu u zadnje vrijeme ne pokazuje da je on njoj broj jedan u njenom životu. Sigurna je i da ne dobiva dovoljno raznolikosti i iznenađenja od njega. I da zbog svega toga ne dobiva dovoljno ljubavi na dnevnoj bazi. Koliko si pomažu da doprinose jedan drugome!? Da rastu jedno uz drugo? Odgovarajući na sva ova pitanja, sigurna je da se osjeća zaglavljeno i sputano u braku, i da zadovoljenje navedenih potreba već neko vrijeme nalazi u stvarima, događajima i ljudima izvan braka. Pa sada, ako oboje zadovoljavaju svoje potrebe izvan braka, tko su onda jedno drugome!? A vi? Zapitate li se? Ako maknete seks, što ostaje?

Nemoguće je zadržati ljubav na način kada partneri osnovne potrebe zadovoljavaju izvan braka. Nemoguće je imati strastvenu vezu, ako druga strana nije uzrok i povod za strast. Teško je zadržati odnos i ako je intenzitet zadovoljenja tih potreba vrlo slab. Ako partner samo djelomično ispunjava potrebu za sigurnošću, onda se umjesto strasti javlja osjećaj da su si poput braće, ili poput cimera. Teško je biti u takvom odnosu, vjerojatno teško izići iz njega, no još je teže ne prihvatiti činjenicu da je u tom slučaju razvod najbolja opcija.

Dugo vremena nakon tog jutra ustala je iz kreveta. Pogledala se u ogledalo i prvi puta nakon dužeg vremena shvatila koliko joj osmjeh dobro stoji. I koliko ljepota nema nikakve veze sa šminkom na njenom licu, već sa zadovoljstvom koje dolazi iznutra, samo po sebi... Zadovoljna odlukom koju je onog jutra donijela...

Koji su znakovi razvoda braka, pročitajte na portalu Zdrava Krava.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • marija111

  Želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!
 • marija111

  želim zahvaliti DR ALABI čovjeku koji mi pomaže popraviti brak i natjerati da me suprug više voli, ako imate bilo kakvih bračnih problema, bolesti, duhovnih problema, problema na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga kontaktirati izravno ... prikaži još!
 • Camila360

  Moje ime je Camila Rodela. Prije dvije godine moj muž traži razvod i otišao nakon dvadeset sedam godina (27) braka. Molio sam ga i on nije Slušajte, otišla sam svojim prijateljima i on nije bio gdje se nalaziti. Rekao sam ... prikaži još!