08. srpnja 2014.

Jedan i jedan nisu dva, već 11

Thinkstock.

Za odnos i zadovoljstvo istim potrebno je dvoje. No, što to zapravo znači? Moramo li biti u svemu ravnopravni, davati i uzimati istu količinu, odreći se nekih dijelova sebe kako bismo pripadali i bili dio para?

Kad govorimo o ravnopravnosti u odnosu govorimo o brizi o sebi i preuzimanju vlastite odgovornosti te odgovornosti za odnos. Ne trebamo izgubiti sebe, nužno mijenjati sebe i preobraziti se iz jedinice u dvojku. I dalje ostajemo jedinica, ali sada u paru tvorimo broj 11.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Briga o sebi

Zapitajte se donosite li odluke u životu kako biste ostvarili i održali neki odnos ili očuvali svoj integritet, ono tko jeste? Neki od nas više odlučuju u smjeru odnosa i biraju odnos, a drugi čuvaj sebe. No, nije u suštini važno koje odluke donosimo ako smo ih svjesno odabrali. Problem nastaje kad donosimo odluku iz „moram“ i tada prestajemo brinuti o sebi. Ako se moramo odreći svog integriteta kako bismo sačuvali odnos, nešto u tom odnosu nije u redu, ne podržavamo sebe i u biti je u odnosu netko drugi, a ne mi. S vremenom to počinjemo zamjerati osobi s kojom smo u odnosu, dolazi do nezadovoljstva, konflikta i slično.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

S druge strane, ako imamo osjećaj da moramo birati svoj integritet umjesto odnosa, vjerojatno se radi o nekom doživljaju osobne ugroze i opet nešto nije u redu. Brinuti o sebi znači svjesno odabirati, samostalno odlučiti o nekom izboru koji će onda ići u smjeru očuvanja nekog odnosa ili našeg integriteta. S tim sukobom se susrećemo u našim najmanjim svakodnevnim odlukama i često smo u „moram“. Prvi je korak kod preuzimanja vlastite odgovornosti shvatiti da ništa ne moramo, da imamo slobodu izbora i onda posljedice koje uz taj izbor idu. Moći svjesno odlučiti što je to što mi zaista želimo, neovisno idemo li u smjeru očuvanja odnosa ili vlastitog integriteta, daje nam osjećaj zadovoljstva, prisutnosti, ponosa i mnoge druge ugodne emocije te na taj način zaista brinemo o vlastitim potrebama.

Odgovornost za odnos

Sljedeća je stepenica odgovornost za odnos. Kako sebi dajemo slobodu izbora, pitamo se i poštujemo što je to što mi želimo, mislimo, jesmo, volimo, ne volimo, važno je istu tu slobodu dati i drugoj osobi s kojom smo u odnosu. Na taj način prihvaćamo i poštujemo integritet druge osobe. Važno je kad uočimo neku razliku među nama i osobom s kojom smo u odnosu, ne pokušavati pronaći tko je u pravu, a tko u krivu. Svatko je osoba za sebe i sasvim je normalno da se razlikujemo u mišljenju, željama, potrebama, načinima kako nešto radimo. Prihvaćanje druge osobe kao jedinice koja ona je i ne forsiranje da se međusobno stopimo u dvojku, već ostanemo broj 11, daje slobodu u odnosu, slobodu da biramo i donosimo odluke koje će nekada ići u smjeru očuvanja odnosa, a nekada u smjeru očuvanja vlastitog integriteta.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Tada je puno lakše pronaći zajednički put i zajednički jezik te pronaći način da umjesto ili-ili dođemo do i-i. I moje i tvoje želje i potrebe mogu biti ispunjene, važno je domisliti se načina kako. Također, ako su nam želje suprotne, obrazlaganjem u detalje razlika koje imamo doći ćemo do nekih novih spoznaja koje će mijenjati naš prvotni način razmišljanja, našu želju, cilj i potrebu. U odnosu je super osjećaj kad možemo nekim svojim ponašanjem i odlukom izmamiti osmjeh na lice voljene osobe, a pri tome ostati vjeran sebi i poštivati svoje želje i potrebe. 

Odreći se sebe da bismo bili u nekom odnosu na duge pruge nas ne čini zadovoljnima. Želja da nekoga mijenjamo kako bi bio po našoj mjeri uzaludan je posao. Ravnotežu i ravnopravnost u odnosu donosi briga o sebi i svjesno donošenje svakodnevnih malih odluka te preuzimanje odgovornosti za odnos s obje strane kroz prihvaćanje i poštivanje integriteta osobe s kojom ostvarujemo odnos. Ovo vrijedi za sve odnose. Isprobajte već danas sa svojim prijateljima, obitelji, partnerom, djecom kako izgleda komunikacija i odnos kad brinete o sebi i poštujete osobu preko puta vas i onda pokušate naći i-i rješenje.

U galeriji detaaljnije pogledajte fotografije...

Sunčana Rokvić, psihologinja
InsideOut, portal za primijenjenu psihologiju

Komentari 0