Izbjegnite probleme s "fejsom"

Facebook je prozor u svijet, s tim se slažu čak i oni koji još nisu načisto s time koliko nam je popravio, a koliko pokvario svijet. O golemom potencijalu te mreže napisano je mnogo i rečeno još i više, i do danas, kad je korištenje te mreže postalo dio svakodnevnih rituala, poput čitanja novina, još se nije stišala rasprava o tome je li riječ o pretežno pozitivnoj ili negativnoj prekretnici u našem životu.

Najveći je problem što se na brzinu, kako se sve više koristi, može pogrešno odreagirati i odaslati u najmanju ruku zbunjujuća poruka.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Klinička psihologinja Barbara Greenberg, koja i sama koristi blagodati te mreže, sabrala je iskustva, pa i strahove roditelja od svih opasnosti za današnju djecu, te otkrila neke manjkavosti najpopularnije društvene mreže zbog čega morate pripaziti kako ponekad reagirati na njoj. Čak i ako imate samo pozitivne asocijacije vezane uz Facebook, pojavit će se okolnosti u kojima ćete se pitati što učiniti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Na primjer, kada netko želi podijeliti s drugima neki manje lijep događaj poput bolesti nekoga bliskog člana obitelji ili prijatelja, postavlja se pitanje kako reagirati. Stisnuti like, općeprihvaćeni način potpore, u ovakvim okolnostima i nije najprimjereniji, upozorava Greenberg te predlaže da tada samo ostavite komentar potpore. Za takve bi slučajeve, upozoravaju psiholozi, trebala postojati još neka dodatna tipka. Druga je dvojbena situacija o kojoj govori Greenberg reakcije u sretnijim prigodama, kada vidite da netko od vaših fejsbukovskih prijatelja slavi rođendan ili drugu sretnu prigodu, koliko je prikladno lajkati i čestitati mu, ako je riječ o ljudima koje možda niste vidjeli desetljećima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

No čak i ako će neki to smatrati nametljivim, većina stručnjaka ipak smatra da su dobre želje uvijek dobrodošle. Sljedeća škakljiva situacija u kojoj se možete naći je razmjena osjetljivih političkih stavova na mreži. Voljeli biste se uključiti, ali niste sigurni je li to dobra ideja jer ste se već mnogo puta mogli uvjeriti u to kako ljudi postanu grubi u takvim situacijama. Stručnjaci savjetuju da se ne upuštate u preotvorene političke rasprave na mreži jer od toga možete imati samo gorkih iskustava, a i rijetko je koja rasprava te vrste završila tako da netko nekog uspije uvjeriti u svoju stranu. Češće završi uvredama i teškim riječima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

No ima tu još teških pitanja. Dobivate zahtjev za prijateljstvo od osobe koju zapravo ne poznajete nego je prijatelj nekolicine vaših prijatelja. Prihvatiti je ili ne, to je pitanje, a odgovor je da najprije provjerite njegov ili njezin profil prije prihvaćanja prijateljstva jer uvijek je nezgodno isključiti nekoga iz prijateljskoga kruga i također budite oprezni prema osobama koje lajkaju baš svaki vaš post. Ne reagirajte burno kad vidite da se vaš partner na Facebooku “druži” s bivšom ili da vaši prijatelji komuniciraju i s vašim “neprijateljima”. Sve su to razlozi da s prijateljima ili partnerom porazgovarate uživo, a ne putem mreže.    

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0