15. siječnja 2016.

Istraživanja pokazala: radije uložite u Birkin torbu nego u burzu

Getty Images.

Zahvalimo Harper’s Bazaaru koji je prenio rezultate istraživanja, pokazuju da je isplativije kupiti Hermesovu Birkin torbicu nego uložiti, primjerice, u dionice

Istraživanje koje je provelo secondhand online shop Bag Hunter, pokazalo je kako vrijednost te divne Birkinice za samo deset godina dvostruko naraste. Znamo kako je ova torbica postala statusni simbol, a danas je kolekcionarski komad. Najniža joj je cijena bila oko 50.000 kuna (lako je izračunati koliko bi vrijedila za desetak godina). 

Birkinicu su „na mapu“ stavile poznate svjetske glumice, pjevačice i manekenke, ali i televizijska serija koja je za modu napravila više od nekih dizajnera – Seks i grad. „To nije torba, to je Birkin“, rekla je Samantha Jones u jednoj od epizoda serije u kojoj je bila spremna napraviti sve samo da dođe do najpoželjnije torbice svih trendsetterica. Savršena Birkinica je prema jednoj od priča nastanka na Hermesove police došla tako što je tijekom avionskog leta 1984. pored Jane Birkin sjedio Jean-Louis Dumas, direktor modne kuće Hermès. Predivnoj Jane iz male Hermès torbice ispali su papiri i sve stvari. Jane mu se požalila kako nikako ne može pronaći kožnatu torbu koja joj u potpunosti odgovara, pa mu je opisala kako bi trebala izgledati njezina idealna torbica. Ubrzo nakon toga, torba kakvu je opisala stigla je na njezinu kućnu adresu s Dumasovom porukom. Iako možda nije istinita, ova filmska priča i dolikuje tako popularnoj torbici.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

Nove verzije torbice prodaju se anonimnim klijentima koji se nalaze na VIP listama, a diva Jane Birkin, Hermesu je dala dozvolu da njeno ime koriste zauvijek. Inače, vrijednost Birkinice u zadnjih je 35 godina narasla za čak 500 posto.

   | Autor: Splash Splash

U svoje zlatno doba torbe su se prodavale za nekoliko tisuća dolara pa sve do čak šesteroznamenkastih cifri, a klijentice bi na svoj primjerak čekale i do šest godina. Ova omiljena torbica jednostavno ne gubi slavu. Baš suprotno, ona je sve traženija. Kako si bogate starlete mogu baš sve dozvoliti, jer isto mogu i priuštiti, Kim Kardashian je svojoj kćerkici North dozvolila da oslika njenu Hermès torbicu, koja je postala instant hit među trendsetterima, koji ovaj unikat nažalost nisu mogli imati. Kraljice stila, Parižanke, svoju Birkinicu vole nositi s Hermès šalom zavezanim oko kožnatih ručki, a street style djevojke kombiniraju je na casual tenisice, traperice... Od kada je modni bonton "dozvolio" da torbica i cipele ne moraju odgovarati, sve je dopušteno, pa i skupocjena torbica kombinirana sa sportskim tenisicama.

 | Autor: Splash Splash

Komentari 0