Ispecite savršen krumpir

Krumpir iz pećnice traži nešto više vremena, ali to je trud koji se svakako isplati.

Savršeno pečeni krumpir je hrskav izvana, a mekan i slastan iznutra. Istina je da pečenje krumpira u pećnici zahtijeva više vremena, no složit će se mnogi, riječ je o trudu koji se isplati. Većina vrsta krumpira se može peći, no znalci će se složiti da je za postizanje savršene teksture najbolji krumpir bogat škrobom poput primjerice cijenjenog ličkog krumpira.

Krumpir je moguće peći u komadu s korom ili pak narezanog na kriške. Prvi je način možda čak zahvalniji za neiskusne kuhare. Pritom je uvijek poželjno birati krumpir slične veličine kako bi se ravnomjerno ispekli. Pećnicu prvo zagrijte na 220°C. Svaki krumpir isperite ispod hladne tekuće vode, dobro osušite i lagano sastružite svu nečistoću. Koru nije potrebno ukloniti, ali svakako nožem nježno odstranite mrlje. Krumpire zatim dobro premažite maslinovim uljem te posolite i popaprite po želji.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Vilicom probodite svaki krumpir na nekoliko mjesta kako bi para mogla izaći iz krumpira tijekom pečenja. Krumpire možete peći direktno na rešetki pećnice ili ih staviti na lim za pečenje na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Pecite ih 50 do 60 minuta i pritom ih jednom okrenite kako se ne bi prepekli s jedne strane. Krumpiri su gotovi kada ih se može lako probosti vilicom.

Više informacija pronađite na portalu Gastro.hr.

Photo: Thinkstock

Komentari 0