01. lipnja 2012.

iPod nano 6 Multi Touch - multimedija u malom

Što god da Apple izbaci na tržište, u pravilu prođe – izvrsno. Ništa manje uspješno nije prošla ni šesta generacija iPod nano playera.

Nakon poprilično dugo premišljanja nedavno sam napokon kupio iPod nano Multi-Touch 8 GB (uključeni dodaci: Apple Earphones, USB 2.0 kabel i dock adapter). Naravno, nakon što sam se pomirio s (pre)visokom cijenom, počeo sam uviđati sve prednosti ove male glazbene igračke.

Ergonomija i dizajn

 | Autor:

Jedna od bitnih prednosti koju iPod nano 6 ima u odnosu na konkurenciju je atraktivno kućište od anodiziranog aluminija. Zahvaljujući svojim dimenzijama (37.5 x 40.9 x 8.78 mm) iPod nano 6 stane u svaki džep, a možete ga i zakvačiti za bilo koji dio odjeće jer se na pozadini uređaja nalazi vrlo kvalitetna i čvrsta kopća. Prednost ovog uređaja je i svega 21 gram težine. Iz svih navedenih dizajnersko-ergonomskih prednosti proizlazi i jedan nedostatak – ako ste nepažljivi iPod lako možete zametnuti pa i izgubiti.

Perfomanse i funkcionalnosti

Mutli – Touch 1,5 inčni zaslon rezolucije 240x240 piksela je, bez obzira na svoje male dimenzije, vrlo funkcionalan. Što se pak glazbe tiče, vjerojatno znate da u Hrvatskoj (još uvijek) ne možete kupovati glazbu na iTunes Storeu zbog nereguliranih autorskih prava. Ako baš želite „peglati“ kartice na iTunesu, ipak postoji način – na eBayu kupite gift card, svoj iPod registrirate s "fejk" adresom u Americi i kupnja može početi. No ipak postoji komotnije rješenje – u iPod možete bez ikakvih problema staviti sve vaše klasične mp3 pjesme koje imate na računalu a prethodno ste ih (ne)legalno skinuli negdje na internetu.

 | Autor: Ono što me posebno oduševilo jest FM radio s funkcijom „Live Pause“. Drugim riječima – slušate radio, pritisnete pauzu a ponovnim pritiskom na tipku „Play“ nastavljate slušati radio tamo gdje ste stali (iPod bilježi do 15 minuta zapisa).

Svakako moj glavni motiv kupnje iPod nano 6 uređaja je praktičnost istog kod vježbanja. U teretanu sa sobom ne volim vući nezgrapne MP3 playere ili mobitele da bih slušao glazbu. Prethodno još više dolazi do izražaja kod trčanja. Kao što sam prije spomenuo u tekstu, iPod nano 6 možete zakvačiti na bilo koji dio odjeće bez ikakve brige da će prilikom gibanja otpasti. Kopča je izrazito kvalitetna.

Potrudio sam se i u moru kreativnih dodataka za iPod nano 6 kupio remen za ruku LunaTik koji je odlično rješenje kod trčanja, a uz njega iPod poprima i funkciju ručnog sata. Na zaslonu možete odabrati svoje omiljeno sučelje sata između nekoliko desetaka ponuđenih.

 | Autor:

Apple i Nike su se dosjetili i kreirali Nike + iPod Sport Kit. U novijim modelima Nike tenisica postoji poseban utor gdje možete staviti Nike senzor koji se sinkronizira s vašim iPod uređajem i mjeri vam prijeđene korake, potrošene kalorije – klasični pedometar.

Cijena:

  • iPod nano Multi - Touch 8 GB oko 1.200,00 kn
  • iPod nano Multi - Touch 16 GB oko 1.450,00 kn

* U paketu s iPodom dolaze Applove slušalice loše kvalitete, tako da za puni doživljaj glazbe uračunajte dodatnu investiciju od minimalno 400 kn za kvalitetnije slušalice.

Skupo.

Zaključak

iPod nano šeste generacije je vrlo zanimljiv i koristan uređaj ovisno o vašem životnom stilu. Tu prvenstveno mislim na to bavite li se sportom jer tada do izražaja dolazi njegova ergonomija i funkcionalnost prillikom vježbanja. Vrlo je praktičan, kvalitetan i omogućuje vam neprekidno slušanje glazbe puna 24 sata (izvrsna baterija). Najveće mane bi bile svakako napuhana cijena u Apple stilu, loša kvaliteta slušalica i nedostatak bluetootha. Uz ovako malen uređaj, bežično slušanje glazbe bio bi vrhunski doživljaj.   

Komentari 0