24. kolovoza 2015.

I neodoljivom se može odoljeti

Thinkstock.

Želja ili žudnja za nečim može toliko preplaviti da se čini najvažnijim na svijetu utažiti je što prije. Ali javi se tada neki slabašni glasić iz podsvijesti koji nas upozorava da to i nije pametno.

Vjerojatno nema osobe koja nije barem jedanput osjetila silnu želju za nečim, za hranom, nekim predmetom u prodavaonici, cigaretom, pićem, utjehom ili seksom. Neki kažu da su želje naši putokazi i da nas usmjeravaju kroz život, a drugi upozoravaju  da su samo iskušenja koja skreću s pravog puta.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kako onda raspoznati „pomagače“ od „vraga“. Mnogi u tome neće vidjeti nikakav problem i posegnut će bez mnogo razmišljanja za željenim kako bi što prije utažili žudnju i smirili nemir. Ali problem nastaje ako se te želje kose s našim vrijednostima ili jednostavno nije trenutak da im se prepustimo, pa ćemo se, dobro to već znamo, poslije utaživanje te želje osjećati loše.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

E, tada je trenutak da primijenite samokontrolu  jer loše nošenje sa željama može imati ružne i teške posljedice, upozorava dr. Shahram Heshmat, profesor na sveučilištu Illinois. Dodaje kako neke američke statistike upozoravaju da je više od 40 posto smrti svake godine povezano s nezdravim ponašanjem kao što su nezdrava hrana, alkohol, seks bez zaštite ili „drugi oblik zadovoljavanja želje“ kako se javi. Da bi se to spriječilo u začetku, najprije je važno, napominje psiholog, osloboditi se krivnje i shvatiti da niste krivi što se želja javila. Želje nisu loše same po sebi, one nas motiviraju na djelovanje. Javljaju se automatski kad mozak reagira na neki podražaj  iz okruženja (mirisi, viđeno, razgovori....) ili iz organizma (glad, žeđ...) Jače će, utvrdili su stručnjaci, obuzeti ljude slabijeg samopouzdanja koji će i češće pokleknuti. Zato je presudno vježbati samokontrolu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Prvi je korak izbjegavati mjesta, aktivnosti i situacije u kojima biste mogli pokleknuti pred iskušenjem: ako ste na dijeti, ne ulazite u McDonald's, ako ne smijete piti, ne idite u kafić. Potisnite misli koje vas navode na „grijeh“ i svjesno ih skrenite na nešto drugo, ali nemojte se previše truditi jer bi se moglo dogoditi da ni na što drugo ne možete misliti. Bolje je prihvatiti želju kao činjenicu, ali je smireno potisnuti za „.kasnije“, točnije u maniri Scarlett O'Hare iz „Zameo ih vjetar“, za „sutra“. A sutra će biti lakše...

 | Autor:

 Roman  ove tematike, "Prljava divna požuda", kao i ostale naslove iz serijala Filthy beautiful potražite u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr. Cijena svake knjige je 39,90 kn. 

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0