HTC One X - novi adut na smartphone sceni

HTC One X je bio jedan od najočekivanijih smartphone uređaja u posljednje vrijeme. Je li to i opravdao?

Modelom One X, HTC planira skrenuti pozornost na sebe nakon što je konkurent Samsung Galaxy S II pokorio tržište i preuzeo primat kad su Android uređaji u pitanju.

Dizajn i ergonomija

„Poprilično velik uređaj“ – bio je moj prvi dojam. No, danas na tržištu veličina nije nužno negativna stavka s obzirom na funkcionalnost koju uređaj nudi. Ipak, ukoliko se niste prije susretali s uređajem ovakvih dimenzija (134.4 x 69.9 x 8.9 mm), trebat će vam neko vrijeme da se priviknete. Ono što me je pak oduševilo jest samo 130 grama mase. HTC je napokon evoluirao iz teških metalnih unibody kućišta za svoje uređaje i One X upakirao u polikarbonat koji djeluje čvrsto, kompaktno i (što je najvažnije) smanjuje masu uređaja.

 | Autor:

Ergonomija mi je posebno zapela za oko (i dlan). Naime, iako je poprilično velik, HTC One X ima lagano ukošeno kućište. Upravo zbog toga ekran djeluje izbočeno na sredini, a prema krajevima se „stapa“ s kućištem. Sve ovo doprinosi boljem prijanjanju uređaja o dlan.

HTC One X dolazi u dvije boje – crnoj i bijeloj. Meni osobno bijela varijanta izgleda mnogo ljepše. Ističe dizajn modela koji je, u svakom slučaju, prednost ovog smartphonea.

IPS LCD2 zaslon je još jedan u nizu aduta HTC One X smartphonea. Ukratko: bolji prikaz boja, izrazita čistoća i veći kut vidljivosti. Kad uz to imate na raspolaganju zaslon od čak 4.7 inča i rezolucije 720 p, nema mjesta za nezadovoljstvo.

Operativni sustav Android 4.0 Ice Cream Sandwich

 | Autor:

Nakon što uključite uređaj, pojavit će se već prepoznatljivi HTC prsten kojim otključavate ekran. Naravno, četiri prečice na ekranu možete mijenjati i izbor istih prilagoditi svojim potrebama. Također možete utjecati i na ono što će biti prikazano kada je ekran zaključan. Prečice možete uređivati klasičnim „povlačenjem“ iz izbornika ili dužim pritiskom na prazno mjestu na zaslonu, kada se pojavljuje uređivač koji prikazuje umanjene početne zaslone i raspoložive widgete. Scene pak omogućuju da uređaj upamti custom početni zaslon s aplikacijama tako da, ukoliko imate potrebe, možete stvoriti nekoliko prilagođenih početnih zaslona.

Web preglednik i multimedija

ICS web preglednik vrlo dobro odrađuje svoj posao. Preduvjet je, naravno, kvalitetna internetska veza. No uz zaslon ovakve kvalitete, vrlo dobre performanse uređaja, manje nisam ni očekivao. Uz klasične funkcije poput zumiranja web stranice (pri čemu se tekst prilagođava ovisno o stupnju zumiranosti), HTC pruža i jednu dodatnu praktičnu funkcionalnost – kada prstom prijeđete po zaslonu odozgo prema dolje pojave se četiri tipkice koje vam omogućuju manipulaciju stranicom u vidu postavljanja iste kao homepage ili spremanja u bookmark.

 | Autor:

Kroz galerije, osim offline sadržaja, možete gledati i razne online sadržaje poput fotografija na Facebooku. Galerije omogućuju i video sadržaje a kvaliteta i doživljaj su, s obzirom na performanse zaslona, na zavidnoj razini.

HTC One X je opremljen kamerom od 8 MP s autofokusom i bljeskalicom. Snimanje je u rezoluciji Full HD 1080p i to će itekako zadovoljiti korisnike.

Cijena

Samostalni uređaj: 4.999,00 kn (Vip).
Dostupan u raznim paketima po prilagođenim cijenama.

Zaključak

HTC One X je u svakom slučaju vrhunski smartphone i sigurno će doprijeti do mnogih (zahtjevnijih) korisnika. Napredak je znatan u dizajnu i ergonomiji, očekivan u perfomansama, a posebno bih istaknuo doživljaj konzumiranja multimedijskoj sadržaja (web, galerije, video). Cijena jest visoka (možda i malo previsoka), ali za uređaje tog ranga to je i očekivano. Uostalom, isti možete nabaviti uz pakete pretplate tako da ne morate odmah osjetiti veliki financijski izdatak. Vjerujem da HTC od ovog modela ima vrlo visoka očekivanja i vjerojatno će se dobar dio njih i ostvariti. 

Photo: None

Komentari 0