Hranom do savršenog zdravlja

Prehrana igra vrlo bitnu ulogu u regulaciji težine, ali i zdravlju organizma. Posežete li za vrećicom čipsa nakon trčanja, to sigurno nije pametna i zdrava odluka

Napokon ste počeli trčati. Tenisice su na nogama, uskladili ste boje na vašem outfitu i spremni ste dovesti svoje tijelo u fantastičnu formu. Ipak, uz aktivnost je iznimno bitno što jedete. Zdrava prehrana s ekološkim namirnicama pružit će vam dnevnu dozu energije, izgraditi mišiće i pomoći vam kod mršavljenja. Prehrana može poboljšati ili poništiti rezultate vašeg vježbanja. Imajte na umu da su sve preporuke općenite i da trebate osluškivati svoje tijelo. Uz trčanje i zdravu prehranu do ljeta možete izgledati zanosno.

Ugljikohidrati će vam dati energiju kako biste mogli izdržati trčanje, proteini vam pomažu izgraditi mišićnu masu, a masti su važne za imunološki sustav i za apsorpciju vitamina u tijelu. Bitno je koliko jedete prije i poslije treninga, jer možda baš zbog toga nikako ne možete skinuti onih par kilograma viška.

Mali plan prehrane

Najprije je bitno razmisliti koliko i što jedete tijekom dana te prema tome napraviti mali plan prehrane. Uključite što više ribe i morskih plodova, a maslinovo ulje kao zamjenu za zasićene masnoće. Usto, svi znamo da su zeleno lisnato povrće i voće neizostavan dio zdrave prehrane. Riba bi trebala biti u najmanje tri obroka tjedno, a cjelovite žitarice poput ječma ili zobi su obavezne na jelovniku jer čuvaju vaše srce i sprečavaju pretilost.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Prehrana prije trčanja jednako je važna kao i obrok poslije jer će vam dati energiju za izdržati trening. Ako vježbate u jutarnjim satima, pojedite mali snack prije vježbanja, a čitav doručak poslije. Na isti način rasporedite obroke i za večeru ako vam tjelovježba ipak bolje sjeda pretkraj dana. Ipak, nemojte opteretiti probavu velikom količinom hrane. Zeleni smoothie s blitvom, špinatom, limunom, bananom i jabukom je uvijek dobar izbor.

Izbjegavajte namirnice uz koje trebate upute

Stručnjaci naglašavaju da je najvažnije na jelovniku uvijek imati sezonsko voće i povrće te kvalitetne proteine kao što su bijelo meso i losos.

"Trkači uvijek prije svega trebaju dodatno voće i povrće, jer trče po svim vremenskim uvjetima pa imunitet mora biti u vrhunskoj formi. Uvijek bih posebno naglasio unos svih vrsta agruma te bobičastog voća. Kad budete trčali po vrućem vremenu, lubenice će sigurno pomoći da ostanete hidratizirani cijeli dan. Od povrća bih posebno naglasio ciklu, brokulu, batat, špinat", naglasio je prof. kineziologije Tomislav Jurak.

 

A post shared by Reebok Hrvatska (@reebokcroatia) on

Uz zdravu prehranu i trčanje zablistat će i vaša koža i kosa. Zato potpuno izbjegavajte rafinirane namirnice i šećere jer oštećuju kožu, uzrokuju upale i potiču prerano starenje. Najlakše je pridržavati se takvog režima ako pređete na mediteransku dijetu. Većina stručnjaka smatra da je to najzdravija prehrana, a više ćete uživati u ribljim jelima i povrću "na lešo".

"Hranu koju bi trebalo izbjegavati je ona koja ima visoki glikemijski indeks. Brzu i pohanu hranu, gazirana pića te zaslađene sokove. Odnosno sve namirnice za koje vam je potreban priručnik da bi razumjeli što je u njima", dodao je fitness trener Jurak.

Uz sve te promjene u vašoj svakodnevici na tijelu ćete vrlo brzo primijetiti nove mišiće, a vi ćete se osjećati poletno. Sve što vam preostaje je odabrati najbolje komade iz novih kolekcija. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0