18. prosinca 2013.

Gurmanska večera u vlastitom domu

Badnjak ponekad, umjesto dana tijekom kojeg uživamo s bližnjima, postaje dan kada vladaju stres i nervoza. Restoran Gastro Globus nudi mogućnost narudžbe ribljih jela uz koja će vaš stol biti bogat i raskošan.

Restoran & catering Gastro Globus nudi vam mogućnost narudžbe i dostave jela od bakalara na sam Badnjak.  No, ne samo to. Ukoliko za svečanom večerom imate više gostiju (15 i više porcija),  moguće je naručiti kompletnu večeru od 4 ili 5 slijedova, od predjela do deserta. Gosti će biti očarani Vašim gastronomskim vještinama a vi ćete izbjeći stres i nervozu, neugodne mirise, pripremu same ribe, kuhanje cijeli dan. Imat ćete dovoljno vremena za odlazak frizeru i besprijekoran izgled na večeri.

Za sve informacije o narudžbi bakalara i ostalih specijaliteta obratite se u Restoran & catering Gastro Globus, Avenija Dubrovnik 15, /Zagrebački velesajam, Zagreb, na brojeve telefona 01/ 655 43 77, 01/659 02 11 ili na mail info@gastro-globus.hr.

 | Autor:

Ukoliko ipak odlučite sami pripremiti gozbu, donosimo vam par tajni majstora kuhinje, chefa Gojka Dragića.

Kako odabrati kvalitetan bakalar?

„U moru“ sušenih bakalara koje nudi svaki kvartovski dućan i shopping centar, za ukusan obrok potrebno je izabrati i kvalitetnu ribu. Vrlo često pod bakalar se nudi manje kvalitetna riba iz porodice bakalara. Pri odabiru kvalitetnog, sušenog bakalara obratite posebnu pažnju na par stvari: 

  • rep bakalara mora biti kao metla  (ravan i širom rastvoren, kao lepeza)
  • leđne peraje moraju biti uzdužne
  • idealna težina sušene ribe je između 1,20kg i 1,50kg
  • zemlja podrijetla:  Norveška (skandinavske zemlje)

 | Autor:

Koji recept za pripremu bakalara odabrati?

Domaćice najčešće pripremaju Bakalar na bijelo ili crveno, odnosno na brudet ili lešo s krumpirom ili bez. No, kako biste zadivili svoje goste, pripremite manje uobičajen recept, sigurno će biti oduševljeni. Chef Restorana Gastro Globus, Gostimir Dragić Gojko pripremio je za vas nekoliko recepata koje možete pripremiti u slijedu, ali i zasebno. Prije pripreme samog jela, sušeni bakalar je potrebno namakati u vodi barem 24 sata, dobro ga „istući „ kako bi meso omekšalo te odstraniti kosti. Pripremite se da će vam stan mirisati, nekima neugodnim, mirisom ribe no, zanemarimo to, jer treba nahraniti zahtjevne goste.

 | Autor:

Umjesto sušenog bakalara  možemo koristiti i usoljeni bakalar, koji ne zahtjeva namakanje i dodatnu pripremu. Pri pripremi jela koristite samo kvalitetno domaće maslinovo ulje, domaći češnjak, riblji temeljac  te kvalitetno vino, i uspjeh je zagrantiran. Mirisi i okusi će biti očaravajući.

Krema od bakalara

SASTOJCI

Bakalar (usoljeni) 0,60 kg
Češnjak   4 češnja
Peršin list  ½ veza
Limun   0,15 kg
Maslinovo ulje  0,25 l
Vrhnje slatko  0,10 l
Masline   0,20 l
Franc.kruh  0,25 kg
Sol, papar  po ukusu

PRIPREMA

Usoljeni bakalar staviti kuhati u hladnu vodu. Kuhan izvaditi iz tekućine ohladiti i očistiti od drača i kostiju. Razlistani bakalar staviti u mikser, dodati začine, limun, maslinovo ulje, češnjak te na kraju slatko vrhnje. Napraviti kremu. Servirati rashlađeno uz tostirani francuski kruh.

 | Autor:

Juha od bakalara Benediktin

SASTOJCI

Bakalar (usoljeni)  0,20 kg
Mrkva    0,15 kg
Brokule    0,15 kg
Celer korijen   0,15 kg
Maslinovo ulje   0,15 l.
Lovor list
limun    0,05 kg
sol, papar   po ukusu
krumpir    0,25 kg
riža    0,05 kg
vrhnje    0,20 l.
Kopar     po ukusu

PREDPRIPREMA

Očistiti fino korjenasto povrće, bakalar skuhati, očistiti od drača i kostiju.

PRIPREMA

Temeljac u kojem se kuhao bakalar procijediti. Na vrućem maslinovom ulju popržiti fino korjenasto povrće, podliti ga temeljcem i nastaviti kuhati dodati krumpir narezan na kockice, te legirati slatkim vrhnjem. Servirati toplo.

Vrijeme kuhanja: 45 minuta

Bakalar na istarski

SASTOJCI

Bakalar usoljeni  40 dkg
Kuhanog krumpira 1 kg
Kiselih krastavaca 20 dkg
Tvrdo kuhana jaja 4 kom.
Peršin list   ½ vezica
Maslinovo ulje  1 dcl
Sol, papar po ukusu

PRIPREMA:

Bakalar namočite u hladnu vodu. Vodu mjenjajte 3 – 5 puta tijekom dana. Drugi dan skuhajte bakalar, odstranite kost  i kožu. Usitnite peršin, a kuhani krumpir izrežite na tanke listiće kao za salatu. Tvrdo kuhana jaja izrežite isto na listiće. Podmažite posudu i na dno složite jednu trećinju krumpira, a na njih polovicu očišćenog kuhanog bakalara. Po njemu složite krastavce izrezane na listiće i kuhana jaja prekrijte sa krumpirom  te začinite. Složite u slojevima sve dok ne potrošite sav materijel. Na kraju završite sa krumpirom zapecite u pećnici da jelo dobije lijepu rumenu koricu.

 | Autor:

Okruglice od bakalara u pikantnom umaku od graha

SASTOJCI

fileta od bakalara 45  dkg  
kukuruznog brašna   3  dkg  
maslinovog ulja  0,3 dcl  
luka crvenog    5 dkg  
bjelanca    1kom 
timjan, sol, papar
češnjak, kopar   po ukusu
riže   15 dkg 

PIKANTNI UMAK OD GRAHA

ribljeg temeljca  0,5  l      
žutog graha  5 dkg  
umaka čili   1 žlica 
bijelog vina  ½  dcl   
sol, papar, šećer po ukusu

PRIPREMA

Očišćene filete, kukuruzno brašno, luk i bjelance sve zamjesite,  stavite u sjeckalicu, izmješajte da dobijete jednoličnu glatku smjesu.Vlažnim rukama oblikujte male okruglice. U kipućoj, slanoj vodi kuhajte okruglice 3-4 minute. Izvadite ih i ocjedite na papirnati ubrus. U veću posudu pripremite pikantni umak od graha. Dodajte riblje okruglice i dogotovite jelo. Poslužite na toplom tanjuru, ukrasite koprom, dodajte svježe kuhanu rižu kao prilog jelu.

Komentari 0