Espresso – snaga crnog eliksira

Espressa, macchiata, cappuccina, egzotične kombinacije koktela od kave raznih aroma i prateće slastica od kave – naručivali su se tijekom tradicionalnog Festivala kave koji se održavao u Opatiji, našem najpoznatijem kongresnom i festivalskom središtu.

Baza svake dobre kave je espresso, bilo da je riječ o macchiatu, cappucinu ili koktelu. Istinski kavoljupci znaju da je espresso potekao iz Italije koja je poznata po ritualu ispijanja espressa, a tajnu je pripremanja espressa prošlog vikenda naučila i Jasna Doričić Sanković, direktorica turističke zajednice grada Opatija.

 | Autor:

Naime, Doričić Sanković je pod mentorskom palicom poznatog Franckovog bariste,  Rudolfa Rettiga pripremila espresso. Za vrhunski espresso, bogate arome i superiornog okusa, preporučuju se kave premium kvalitete što znači da su znana nam crna zrnca pažljivo birana i pripremljena u strogo kontroliranim uvjetima. Odabir kave diktira cijeli proces, od podešavanja temperature vode do izbora šalice u kojoj poslužujemo espresso. Nakon odabira kave, pažljivo se smljevena kava potiskuje u aparatu 25 do 30 sekundi pod određenim pritiskom i točno definiranom temperaturom vode.  Za posluživanje se odabire espresso porculanska šalica zaobljenog dna jer kava u samoj šalici još «radi» i nakon pripreme u aparatu. Istinski ljubitelji pravog espressa ovaj crni eliksir piju bez dodataka šećera i mlijeka, a dobri poznavatelji ovog čarobnog napitka preporučuju, u slučaju dodatka šećera, njegove manje količine u kombinaciji s par kapi hladnog mlijeka. Okus vrhunski pripremljenog espressa ostaje na nepcu još 20 minuta nakon ispijanja njegove zadnje kapi.

«Moram priznati da do sada nisam poklanjala dovoljno pažnje načinu na koji se priprema dobar espresso, ali sad ću ga sigurno, uz besprijekoran okus, primjetiti i po kompaktnoj pjeni smeđe boje s odsjajem boje lješnjaka» - zaključila je Doričić Sanković uživajući u superiornom okusu ovog crnog eliksira na suncem okupanoj terasi opatijskog hotela Milenij.

Kava, uz koju se započinje dan, važan je izvor antioksidanasa, pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, pojačava moždanu aktivnost, učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja te djeluje antibakterijski.

Korisne i zanimljive informacije o kavi pročitajte na Gastro.hr

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0