04. ožujka 2014.

Daleko od očiju, ali ne i od srca

Thinkstock.

Suvremena tehnologija omogućava da veze na daljinu nisu više veze u kojima se ne viđamo. Da, nedostaje fizički kontakt, zagrljaj, toplina partnera, njegov miris i slično. Ipak, istraživanja pokazuju da mogućnost komunikacije putem poruka, mobitela, video poziva i besplatnih poziva putem brojnih pružatelja te usluge značajno olakšavaju veze na daljinu.

Čak 61% parova na daljinu misli da je mogućnost komunikacije putem video poziva poboljšala njihov romantični odnos jer se osjećaju puno više povezanima čak i kad su razdvojeni.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Udaljenost nas spaja

Istraživanja pokazuju da veza na daljinu može dovesti do veće povezanosti među partnerima i pomoći im u ostvarenju čvršćeg i snažnijeg odnosa. Parovi koji funkcioniraju na daljinu skloniji su međusobno dijeliti više osobnih razmišljanja i osjećaja što utječe na njihov jači osjećaj bliskosti. Možemo reći da jedino što oni imaju je komunikacija putem razgovora, iskazivanje nježnosti pomoću riječi i gesta koje mogu učiniti na daljinu. Ljubav na daljinu nije laka, nedostaje nam partner, osjećamo tugu, bol, usamljenost. No, u tim osjećajima nismo sami, već s partnerom dijelimo najintimnije emocije. Ta zajednička tuga i čežnja dodatno učvršćuje odnos, produbljuje povezanost i povećava kvalitetu te veze.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Učimo se komunicirati

Upravo je komunikacija ključ svakog dobrog odnosa, pa tako i veze na daljinu. Čak i ako nismo znali kako komunicirati, veza na daljinu će nas nužno tome naučiti. Na taj način možemo vrlo brzo i bez velike muke poraditi na komunikaciji u odnosu jer će nam biti stalo i to je jedino što u biti imamo. Kad ne možemo fizički biti s osobom koju volimo, dat ćemo sve od sebe da joj na druge načine pokažemo kako se osjećamo. Bit će nam stalno u mislima upravo iz razloga što nam nedostaje te će nas to preokupirati. No ako niti udaljenost ne poboljša komunikaciju, vjerojatno ta veza neće imati svijetlu budućnost te će to biti dobar znak za prekid.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Posebno nas privlači ono „nemoguće“

Kod veze na daljinu u većini situacija nismo u mogućnosti doći do naše voljene osobe kad je se zaželimo. Možemo reći da je često „nemoguće“ da baš sada budemo zajedno. Činjenica da je nešto nemoguće dodatno pojačava i zadržava naš interes, čežnju i želju. Kad je partner bio uz nas svaki dan, nismo ga toliko željeli, čeznuli za njime, kao što to osjećamo sada kad ga nema. Udaljenost može učiniti da počnemo više cijeniti voljenu osobu, davati joj veći prioritet u životu, osvijestiti koliko nam je zaista važna i potrebna. Naravno, ako govorimo o pravoj ljubavi. U situacijama kada udaljenost brzo umanjuje povezanost, strast i želju partnera jedno za drugim, najčešće se niti nije radilo o odnosu kojim su partneri bili zaista zadovoljni.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kako održati romansu i strast

Udaljenost ne znači da ne možemo biti intimni te je briga o tom segmentu odnosa posebno važna kad se radi o vezi na daljinu. Hoćete li se upuštati u seks preko sms-a, telefona, video poziva, ovisi naravno o tome koliko vam je to ugodno i koliko je sigurno da će ostati privatno, samo među vama i partnerom. Pronađite svoj stil i dogovorite se s partnerom kako želite biti intimni kad ste razdvojeni. A svakako se možete međusobno iznenaditi provokativnim porukama kad ste na poslu i slično kako biste pojačali iščekivanje dok ne ostanete sami sa svojim uređajima za komunikaciju na daljinu. 

Više slika pogledajte u galeriji...

Sunčana Rokvić, psihologinja
InsideOut, portal za primijenjenu psihologiju

Komentari 0