27. lipnja 2015.

"Da sam barem" ne vodi k uspjehu

Thinkstock.

Kad se nudi mnogo različitih mogućnosti, nije lako donijeti odluku i biti sigurni da ste odlučili najbolje. Takve situacije iskrsavaju u prodavaonicama, kad treba odabrati jedan između niza sličnih proizvoda, u obitelji koju čine različiti individualci čije želje treba savršeno uskladiti, do niza poslovnih situacija koje se ponavljaju svakodnevno, a nose rizike.

Sve to postaje još teže u trenucima pojačana stresa ili krize koji dodatno otežaju odluku, a među najtežim otežavajućim okolnostima gubici su (od osoba, prekinutih odnosa do bankrota) koje prati mnogo patnje i boli.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Svaka odluka povlači za sobom i određene posljedice i najgore što se može dogoditi, piše dr. Rita Wilson u knjizi “Umjetnost donošenja odluka”, jest da se počne preispitivati izvorna odluka uz stalno “da sam samo”. Krivnja koja pokreće takav mehanizam proizlazi iz osjećaja tih osoba da su upale u zamku okolnosti nad kojima više nemaju kontrolu. Model “da sam samo” ili “da sam barem” kontraproduktivan je obrazac kojim se osoba koja se našla zapetljana u mrežu njegova utjecaja dodatno kažnjava u situaciji kad već pati.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Kad se naruši samopouzdanje, ranjivost otvara širom vrata ljutnji, depresiji i krivnji. A ti osjećaju paraliziraju osobu i zarobe je u tom trenutku i u lošim okolnostima te joj onemogućuju da se iščupa iz toga i krene dalje. U takvim okolnostima, kad se čini da sve stoji i ne vidi se pravi put dalje, svaki korak, pa i najmanji, može pomoći. Svaki mali pomak može pomoći da se povrati narušena ravnoteža i to je, savjetuje Wilson, potrebno početi što prije, prije nego što se zatvoreni krug krivnje i ponavljanja pitanja bez odgovora učvrsti kao nova navika. Katkad se i objektivno čini nemogućim poduzeti bilo što jer smo preplavljeni informacijama o krizi u kojoj smo se našli. Zato je teško na temelju takvih informacija donijeti racionalnu odluku. Katkad se može činiti da ste pronašli dobro rješenje i da doista to možete. Ali, upozoravaju psiholozi, ako pritom osjetite oštri bol u dnu trbuha, to vam vaše tijelo govori da zapravo ta odluka nije dobra za vas. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Prvi je korak pomno promotriti situaciju te napraviti popis dobrih i loših strana i mogućih poteza. Prije donošenja odluke prikupite što više informacija iz različitih izvora te ne zanemarujte intuiciju. No ako vam horizonte prekrivaju same loše vijesti, potražite savjet prijatelja i profesionalnu pomoć. Oči nezavisna promatrača vide dalje i više nego mi sami, a da ste na dobrom putu, znat ćete po tome što ćete se osjećati jako dobro u svom tijelu. 

Slike detaljnije pogledaj u galeriji....

Komentari 0