1/7

Bruce Jenner kao žena na Vanity Fair naslovnici

Nakon brojnih najava o svojoj transformaciji u ženu, Bruce Jenner je napokon otkrio svoj novi identitet i to na najglamurozniji način koji postoji – naslovnicom Vanity Faira.

Ovaj veliki modni časopis je u ponedjeljak 1. lipnja u javnost pustio informacije o svojoj novoj naslovnici. Prvo su krenuli s Twitterom, nakon toga je fotografija ubrzo dospjela na Instagram te se brzo proširila po ostalim društvenim mrežama. Ne sumnjamo da će ovo biti najviralnija vijest ovaj tjedan.

Nekada Bruce, danas Caitlyn Jenner, pozirala je za kog drugog, nego za jednu od najpoznatijih fotografkinja na svijetu - Annie Leibovitz u zavodljivom bijelom korzetu. Na naslovnici, sasvim prigodno, piše: „Zovite me Caitlyn“.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Nekadašnji uspješni sportaš i vlasnik zlatne Olimpijske medalje, nedavno se podvrgnuo facijalnoj operaciji kao i operaciji grudi, čemu je prethodila i hormonska terapija. Kako je otkrio ili bolje reći otkrila Vanity Fairu, ovo je nešto čemu se morala podvrgnuti jer više nije mogla nastaviti život u laži te je dodala da će ova naslovnica promijeniti sve. Ovaj je statement ovjekovječen i videom koji prati proces nastanak naslovnice, a koji prikazuje Caitlyn u trenutku dok je Leibovitz fotografira.

Pritom, Jenner govori: „ Bruce je uvijek morao lagati. Uvijek je živio laž. Svaki dan imao je tajnu koju je morao skrivati od jutra do mraka. Caitlyn nema tajni

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Što se tiče fotografija koje prate ovu priču, Caitlyn i Annie priredile su nam mnoštvo različitih lookova i prizora. Iste prikazuju Jenner u dvije dugačke zlatne haljine, dugačkoj haljini nalik onoj sirene s otkrivenim leđima, korzetu od čipke, uskoj haljini s dugim rukavima i V izrezom na prsima te zamamnoj crvenoj haljini. Na njima Jenner pozira na kauču, u stolici za make up, autu i ispred velikog prozora.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Prva fotografija koju su napravile, bijela ona u domu Caitlyn Jenner u njenom domu u Malibuu, a cijeli paket pratit će članak Buzza Bissingera. Riječ je o  jednom od najpoznatijih američkih novinara i i pisaca, ovjekovječenih prestižnom nagradom Pulitzer. U intervjuu, Jenner vrlo dirljivo govori o svom putovanju ka bivanju ženom.

Da ležim na smrtnoj postelji i čuvam ovu tajnu, i da nikad nisam ništa učinila u svezi s tim, ležala bi i mislila – upravo si uništila svoj život“, rekla je Jenner.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Iz suradnje s Vanity Fairom, Annie Leibovitz i konačno Buzzom Bissingerom možemo zaključiti da je Jenner za svoj medijski coming out proces izabrala samo najbolje ljude. To je bio iznimno pametan potez jer je ovaj čin nije samo velika medijska ili modna vijest, nego i čin aktivizma koji je doprinijeti boljitku svih transspolnih i transrodnih osoba. Ove su osobe možda i najpogođenije od svih pripadnika LGBTIQ populacije.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Ne možemo ni zamisliti kroz što prolaze osobe koje se osjećaju zarobljeno u tuđem tijelu. Čak ako i razmišljamo o tome kao o nečemu normalnom, svejedno se fokusirao na prvenstveno ono vizualno poput operacija i hormonske terapije. Ne razmišljamo o problemima s kojima se ove osobe susreću na dnevnoj bazi poput činjenice da imaju velikih problema s mijenjanjem imena iz muškog u žensko i obrnuto na dokumentima ili  kolike iznimno iscrpljujuće provjere moraju prolaziti od strane psihijatara i psihologa da bi dokazali da se ne osjećaju dobro u tijelu koje im je zadano protiv njihove volje. To je samo vrh sante leda! No, ovakve vijesti daju nam nadu da će se stvari ipak promijeniti za trans osobe.

Više slika pogledaj u galeriji...

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0