04. lipnja 2015.

Bijes kao pogonska snaga

Thinkstock.

U doba kada se govori o potiskivanju bijesa i metodama za njegovo stišavanje, čini se u najmanju ruku neprimjerenim, ako ne i neukusnim, pokušavati upozoriti na dobre strane bijesa. Zapravo je mnogima teško povezati išta pozitivno s osjećajem koji razdire te je prečesto sinonim za nekontrolirane ispade i agresivno ponašanje.

No ako ga usmjerite, može biti pokretač pozitivnih promjena. Jedan od dokaza za to je primjer indijskog aktivista u borbi za dječja prava i dobitnika Nobelove nagrade za mir Kailasha Satyarthija, koji je rekao da ga ništa nije tako pokrenulo na djelovanje u oslobađanju djece ropskog rada kao bijes koji je osjetio kad je vidio uvjete u kakvima je znao zateći djecu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Bijes je istaknuo kao presudnu silu koja ga je pokrenula na djelovanje i zbog koje je ustrajao. Sličan je osjećaj opisao američki atletičar Michael Johnson, kojem nikako nije išlo tijekom kvalifikacija za Olimpijske igre, a još ga je dopala najgora staza. U jednom su mu trenutku svi počeli govoriti kako nema izgleda i gotovo je povjerovao u to, ali onda je osjetio bijes, pobunu protiv takva stanja. Svu je silinu ljutnje unio u kvalifikacijsku utrku i unatoč svim otežavajućim okolnostima i sumnjičavosti svih pobijedio, što mu je poslije omogućilo i osvajanje olimpijske medalje. I jedan i drugi uspjeh proslavio je s prijateljima sportašima, pa i onima koji su mu izricali loše prognoze.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Bijes je, dakle, moćan saveznik i unutrašnji pokretač, samo ne smijete dopustiti da vas preplavi i ovlada vama nego ga zauzdajte i usmjerite na djelovanje. Svi koji su tako učinili posvjedočili su da nisu ni slutili koliko je potencijala u tom "prezrenom" osjećaju i kako se uz njega može postići više nego što se može zamisliti. Loš slijed događaja ne može se izbjeći jer je loše, baš kao i dobro, sastavni dio života. I ljutnja je normalan ljudski odgovor na loše događaje u životu, ali umjesto da vas poraze i gurnu u depresiju, kanalizirajte frustracije i pretvorite ih u "pogonsko gorivo".

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

To je najbolje ilustrirati sportskim rječnikom, gdje sportaš navalu energije iz svih raspoloživih izvora kako bi postigao pobjedu. Uspjeh koji postignemo iz inata, onda kad nam svemir nije sklon, vrijedi više od uspjeha samog, ističu psiholozi. To je pokazatelj vaše snage i mogućnosti i u situaciji kad bi se neki predali bez borbe. To je dokaz koliko možete kad se doista angažirate i najbolji primjer kako loš osjećaj pretvoriti u dobar. Polazište je za to misao da se morate zauzeti za sebe i onda kad nitko drugi neće jer ne smijete iznevjeriti sami sebe.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Zbog toga je važno već danas početi vježbati kanaliziranje ljutnje u pozitivnom smjeru. To je mentalna vještina kojom morate ovladati te je razviti. Neka vam vježba bude sljedeća situacija kad će vas netko naljutiti, a vi mu nakon postignuta uspjeha na tome možete biti zahvalni.

Slike detaljnije pogledaj u galeriji...

Komentari 0