Bez njih ne možete ući u svijet trčanja - top aplikacije

Bez njih ne možete ući u svijet trčanja - top aplikacije

Mobitel ne služi samo za surfanje internetom. Umjesto da u prvim zrakama sunca uživate sunčajući se na terasi i 'scrollajući' po ekranu, instalirajte neku od aplikacija i pokrenite se uz mobitel kao osobnog trenera

Aplikacija koju ćete instalirati bilježit će vaše podatke te vas na taj način motivirati. Uz to je poželjno sastaviti omiljenu playlistu, jer ćete tako trčanje učiniti još zabavnijim. U nastavku otkrivamo top 3 aplikacije te sve što je potrebno svakom pravom trkaču.

Najpopularnije aplikacije za trkače

 

Strava 

Riječ je o jednoj od najpopularnijih aplikacija za trčanje, a dostupna je za Android i iOS. Pratit će brzinu kojom trčite, prijeđene kilometre i vrijeme. Moći ćete pratiti i rezultate drugih korisnika pa se možete natjecati s prijateljima ili čak s potpunim neznancima. Korisnike možete izazvati na utrku i tako ostvariti određena virtualna postignuća. 

'Osim što koristim Apple watch koji je jednostavan i ima integriranu opciju praćenja srčane frekvencije, vrlo često koristim i Strava Running. Aplikacija ima vrlo ugodno sučelje, a informacije koje prikupim tijekom trčanja vrlo lako dijelim s prijateljima ili kasnije analiziram', kaže fitness trener i profesor kineziologije Tomislav Jurak

 | Autor: Print Screen Strava Print Screen Strava

RunKeeper

Osim za trčanje, ova aplikacija se može koristiti i za planinarenje, biciklizam ili neku drugu vrstu aktivnosti na otvorenom. Može se instalirati na Android i iOS uređaje, a na pametnom telefonu trebate imati uključen i GPS kako bi se mogla pratiti vaša aktivnost. Osim što mjeri udaljenost i vrijeme, ova aplikacija prikazuje i podatke o ritmu aktivnosti. Ujedno prati koliko kalorija ste potrošili. Rezultati se pohranjuju na internoj web stranici aplikacije, a moguće ih je prebaciti i na računalo te izraditi grafove. Sve to omogućuje lakše praćenje napretka.

 | Autor: Print Screen RunKeeper Print Screen RunKeeper

Endomondo Sports Tracker​

Kao i prethodne dvije aplikacije, Endomondo će bilježiti udaljenost, vrijeme i potrošene kalorije. Dodatna prednost je što će vam na karti ispisati rutu koju ste prošli. Ujedno je povezana s društvenim mrežama pa ćete istu rutu moći objaviti na Facebooku. Također je dostupna za iOS i Android.

'Najinteresantnija opcija, osim onih standardnih mi je pristup mapama i rutama drugih trkača. Kada putujem, dovoljno mi je pogledati tuđe rute istrčane u mojoj blizini, odabrati onu odgovarajuće kilometraže i 'prekopirati' ju u vlastitom treningu. Osim toga, Endomondo pruža mogućnost organiziranja grupnih izazova i natjecanja kao primjerice 'tko ce pretrčati najviše kilometara u mjesec dana', 'tko će prvi dosegnuti cilj od prijeđenih 100km' i slično. Ovaj pristup je super za poticanje među sudionicima', kaže Dijana Knežević, aktivna članica OrlandoFit Fitness centara.

 | Autor: Print Screen Endomondo Print Screen Endomondo

Prije nego što skinete aplikaciju koja vam najviše odgovara, pobrinite se nabaviti prave tenisice za trčanje. Osim aplikacije koja prati aktivnost trkača, važne su tenisice koje osiguravaju preciznu amortizaciju. Stopala prilikom trčanja i kod udarca pete o podlogu slabije amortiziraju udarac, jer je dio gležnja fiksan i ne prilagođava se dovoljno na stresni podražaj. Odličan izbor su Reebok #PrintSmooth tenisice jer zbog pojačane pete i visokoučinkovitog uloška omogućavaju udobnost, stabilnost i bolje prianjanje. Performanse ovih tenisica, s naglaskom na trčanje, testiralo je preko 100 licenciranih fitness trenera. Rezultate testiranja možete provjeriti ovdje

 | Autor: Reebok Reebok

Prave slušalice za trčanje

Dok neki vole trčati u tišini, većina ipak uživa u glazbi. Uz najdraže melodije ćete i lakše držati tempo trčanja.Važno je nabaviti dobre slušalice koje će podnijeti sve vremenske uvjete i pritom vas neće ometati. Otkrivamo naš izbor. 

Altec Lansing UHP307E slušalice

Ove slušalice ne ulaze u ušni kanal, a oko uha se namještaju pomoću držača od čvrste i savitljive žice presvučene gumom. Odlična stvar je što se one mogu oblikovati prema vašoj potrebi. Zbog specifičnog materijala otporne su na vodu i mogu se prati. Dok trčite, slušalice se neće tako lako izvući iz mobitela ili MP3 uređaja jer je priključak pod uglom. Na njima se nalazi i tipka za podešavanje jačine zvuka. Sam zvuk je dobar, ali možda ne isti kao i kod vrhunskih slušalica.

Slušalice Sony EXTRA BASS

Zbog svog dizajna su također otporne na prskanje pa možete trčati i po pljusku, a nakon treninga ih možete oprati. Ove slušalice vam omogućuju bežično spajanje i kvalitetan zvuk u trajanju do čak sedam sati. Za prave trendsetere koji žele uskladiti svoj sportski outfit, slušalice dolaze u crnoj, tamnoplavoj i crvenoj boji.

GoFit Bluetooth slušalice

Vrijeme reprodukcije glazbe na ovom uređaju je nešto kraće, oko 4 sata. Razgovori pak mogu trajati do 7 sati. Također nemaju kabel i stabilno su spojene s uređajem. Zbog svog dizajna su udobne i fleksibilne te se mogu prilagoditi obliku glave. Ove bluetooth slušalice su izrađene od posebnih materijala i pružaju izvrsnu kvalitetu zvuka. Poslužit će za iPhone i druge pametne telefone.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0