Beauty

Znate li pravilno nanijeti podlogu?

Pravilnim odabirom pudera moguće je postići iluziju savršenog tena, no prvo treba savladati nekoliko trikova visažista

Prilikom odabira, podlogu trebate isprobati na licu (ne vratu, a osobito ne na ruci gdje je koža drukčije boje i teksture) i na danjem svjetlu (umjetna rasvjeta stvara krivi dojam pa ćete se kući vratiti s pogrešnim tonom). Američka visažistica Kecia Littman preporučuje da duž vilice povučete tri crte s tri najbliže nijanse i izaberete najbližu vašoj boji lica.

Dvije nijanse
Ovisno o tome sunčate li se ili izbjegavate sunce, lice ima različite ”faze” i tonove. Čelo koje je najviše izloženo sunčevoj svjetlosti moglo bi biti tamnije od ostatka lica. U tom slučaju, trebat ćete dvije nijanse podloge da biste postigli prirodan izgled – tamniju nanosite tamo gdje vam sunce udara u lice (čelo, nos, jagodice), a svjetliju na ostatku lica.

Upoznajte svoju kožu
Vaš tip kože bitan je za izbor podloge, a najjednostavnije ćete to otkriti po načinu na koji čistite lice. Ako koristite proizvode za suhu kožu, izaberite tekuću podlogu koja sadrži shea maslac ili neki sličan emolijens. Ako imate normalnu kožu, imate veći izbor, no Littman ističe da ćete imati najprirodniji rezultat s tekućim podlogama. Žene s masnom i/ili mješovitom kožom trebale bi izabrati kompaktne ili pak kremaste podloge.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Prava četkica
Mnoge žene podlogu nanose prstima, no visažisti preporučuju da ipak uložite u kist i naučite pravilnu tehniku. Najbolje je tekuću i kremastu podlogu nanositi laganim ”bockajućim” pokretima, čime ćete postići prirodan rezultat, poput druge kože.

Uvijek prema dolje
Nanošenje podloge uvijek treba biti pokretima prema dolje, unatoč uvriježenom mišljenju da bi se na lice sve trebalo nanositi antigravitacijskim smjerom. Nanosite li podlogu pokretima prema dolje, izbjeći ćete naglašavanje pora.

Počnite na sredini
Uobičajeno je na T-zoni (čelo, nos, brada) i na obrazima imati diskoloracije, crvenilo i mrljice, pa zato baš tamo trebate najveće pokrivanje i deblji sloj podloge.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Napudrajte samo T-zonu
Da biste učvrstili podlogu i izbjegli sjaj, nanesite puder u prahu ili kamenu samo na T-zonu, čime ćete postići prirodan izgled.
I za kraj, zaboravite savjete o izboru pravog podtona uz pomoć plavog ili narančastog šala, ili promatranjem vena na zapešću – neće svatko s ružičastim podtonom trebati podlogu tople nijanse jer nema pravila, a ponekad baš suprotnost može izgledati najbolje.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0