Beauty 10. ožujka 2016.

Znanstvenici otkrili: "Jednostavna" su lica najprivlačnija

Getty Images.

Ovo možda objašnjava zašto toliko volimo emojije... Znanstvenici su proveli istraživanje kojim bi dokazali kakva ženska lica najviše privlače muškarce i obrnuto, a otkrili su kako su to ona - najjednostavnija

Istraživanje objavljeno u Royal Society of Open Science kaže kako su muškarcima najprivlačnija lica na kojima se "ne događa previše". Zašto? Muški ih mozak brže procesuira baš zbog toga jer na njima nema puno detalja, pa su im zato i privlačnija.

- Zanimljiva stvar koju je ovo istraživanje pokazalo jest da simetrična lica i ona bez neobičnih karakteristika, poput punih usana, muškarci lakše procesuiraju i pamte pa su im i zanimljivija - ispričao je profesor Bill von Hippel sa Sveučilišta Queensland School, a kaže kako je ova pojava karakteristična i za žene, kojima se sviđaju i "jednostavnija" lica muškaraca. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

No ljudi su inače poznati kao bića kojima se sviđaju jednostavne stvari, to recimo objašnjava činjenicu zašto je baš kvačica postala logo za Nike - jednostavna je i baš zbog toga pamtljiva, kaže istraživanje.

- Razmislite... Smajlić se sastoji od dvije točkice i zavinute linije. Svi znamo što to znači. Jednostavno je, pamtljivo i poznato - kaže Bill. 

No što je onda sa šminkom? Znanstvenici kažu da ako šminka naglašava jednostavne crte lica ili skriva prenaglašene, velike dijelove - samo naprijed!

Komentari 0