Beauty
Zlato u službi ljepote: Njeguje, revitalizira, pomlađuje... Zlato u službi ljepote: Njeguje, revitalizira, pomlađuje... Zlato u službi ljepote: Njeguje, revitalizira, pomlađuje... Zlato u službi ljepote: Njeguje, revitalizira, pomlađuje...

Zlato u službi ljepote: Njeguje, revitalizira, pomlađuje...

Zlato je odavno postalo sinonim bogatstva, moći, ali i ljepote, a u beauty svrhe koristi se od pamtivijeka

Primjena zlata u kozmetici kao dragocjene aktivne komponente, priča naša poznata kozmetičarka Zdenka Mihelj, temelji se na teoriji da potiče prijenos elektrona između sebe i metalnih iona u koži, čime se aktivira metabolizam stanica.

- To znači da stimulira cirkulaciju, pojačava aktivnost enzima, katalizu i eliminaciju toksina, čime dolazi do aktivacije fibroblasta za sintezu kolagena. Osim toga, djeluje na neutralizaciju slobodnih radikala, a posljedica je usporavanje staničnog starenja kože. Zbog ovih, ali i mnogih drugih povoljnih učinaka na kožu, zlato danas polako postaje ‘zlatni standard’ u anti-age tretmanima - ističe Mihelj.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Nije to ništa novo jer zlato je odavno postalo simbol bogatstva i moći, ali i ljepote. U starim civilizacijama nalaze se zapisi o primjeni zlata u njezi kože: na primjer, slavna egipatska kraljica Kleopatra koristila je zlatnu masku čime je održavala mladenački ten, a i u staroj Kini u kraljevskim obiteljima zlato se spominje kao dio rituala pomlađivanja. No nije ono samo za ljepotu - Zdenka Mihelj ističe i njegove zdravstvene prednosti: “Poznato je da se spojevi zlata koriste u liječenju reumatskih bolesti, psorijaze, juvenilnog artritisa, a prema holističkoj i ayurvedskoj medicini, zlato ima ulogu u procesima čišćenja, smirenja i regeneracije. Zato mnogi kozmetički brendovi diljem svijeta danas ponovno otkrivaju i koriste zlato u svojim preparatima za njegu kože: 24-karatno zlato nalazimo u tekućem obliku. Posebnim tehnikama čestice zlata usitnjavaju se od 1 do 1000 nm veličine te kao takve prodiru u najdublje slojeve kože, što znači da je regeneriraju u njezinim temeljima”.

 | Autor: arhiva arhiva L'Or, Guerlain, Martimex, 459 kn

Tretman zlatom posebno je koristan za revitalizaciju kože jer smanjuje dehidraciju, postojeće bore, sprečava opuštanje kože, smanjuje gubitak kolagena i elastina, popravlja tonus, kožu čini svjetlijom. Uz zlato često se koristi biserni prah koji pospješuje ulazak aktivnih tvari u kozu i ujednačuje boju naše puti. Tu je i dijamantni prah kojim se uklanjaju mrtve stanice, čime se zapravo radi o laganoj dermoabraziji. Biserne čestice zvijezde su niza proizvoda i seruma, osobito onih koji kožu čine blistavom.

 | Autor: arhiva arhiva

Serum perlice, Nivea, Kozmo, 135 kn

Optička svojstva bisernih čestica oduševila su stručnjake diljem svijeta pa nam se danas ova divota nudi u malim bočicama prepunima sjaja. Osim zlata i bisera, dostupni su nam i brojni drugi čudotvorni sastojci poput meda, hijaluronske kiseline, čokolade, kokosa, shea maslaca, aloe vere... a tu su i slavne micelarne otopine koje vrhunski čiste kožu lica. Posebno se nekako upecamo na čokoladu, odličnu kao comfort-food, ali i adut u njezi kože lica i tijela. Već i sama ideja da smo prekriveni njome mami osmijeh na lice i smiruje... Tretman čokoladom prozvan je kraljevskim: ona popravlja raspoloženje, ima antioksidativna svojstva, ublažuje bore i omekšava kožu. Uz to čuva kolagen i elastin te sprečava njihova daljnja oštećenja. Kako bi tretman bio uspješniji, možemo joj dodati i eterično ulje. U salonskoj varijanti ovaj tretman počinje pilingom, a nakon toga slijedi topla čokolada, koja se nanosi masažnim pokretima - osim što revitalizira kožu, potiče lučenje serotonina, hormona sreće. Na kraju tretmana kozmetičarka omota tijelo u termo-deku i mi se lijepo odmaramo oko pola sata. Ah, ima li bolje ideje? Osim u salonima, u kakaovcu možemo uživati i kod kuće, sastojak je niza formula za njegu ruku i kožu tijela. 

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Upravo će one spriječiti sušenje kože koje uzrokuju svakodnevno baratanje papirima, tipkanje i vjetar. Čarobne karakteristike ima i mirisan med - volimo ga kao dio pilinga u kombinaciji sa solju ili šećerom. Može se u sve to dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja, ritual će dobiti mirisnu komponentu za opuštanje. Općenito, kućna je wellness kultura posljednjih godina postala svojevrsni trend, vikend je kao stvoren za konkretnije uživanje u kupaonici. Svemu tome podršku daju i formule sa shea maslacem, aloe verom, kokosom, hijaluronskom kiselinom.

 | Autor: arhiva arhiva Estee Lauder Daywear Matte, Douglas, 375kn 

Ova posljednja zvijezda je anti-age industrije jer naša koža s vremenom gubi koncentraciju hijaluronske kiseline, stoga je kreme lijepo nadopunjavaju. U njezi tijela možda je najpopularniji shea maslac - iznimno je dobar za regeneraciju stanica ne samo mlađe nego i starije kože. Stručnjaci tvrde da djeluje protuupalno te pomaže stanjima kože kao što su psorijaza, ogrebotine, opekotine, razni ožiljci i strije. Omiljen je i kod trudnica, u svrhu ublažavanja nastanka potencijalnih strija. A i nakon depilacije smirit će kožu, baš kao i aloe vera, genijalna biljka koju su cijenili i drevni Egipćani. Koristi se stoljećima i za regeneraciju nakon ozljeda, a popularna je i kao ukras u interijeru. Kad joj se otrgne list, ona ispušta cijenjeni sok. Ovi sastojci nalaze se u mnogim dnevnim, ali i večernjim kremama za lice i tijelo. Obogaćuju naše omiljene proizvode, no kako bi pošteno odradili posao, važno je prije svega očistiti kožu.

 | Autor: arhiva arhiva Glina za kožu, L'Oreal, dm, 59,90 kn

Čistači s micelima omiljeni su hit u novije vrijeme jer u par poteza vatom odstranjuju sebum i sve što smo nakupili tijekom dana - sve počinje od superčiste kože koja je gladna hranjivih sastojaka. Na taj način ona dugotrajno zadržava mladoliki izgled. 

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0