Beauty 05. listopada 2018.

Želiš li lijepu kožu i kosu, upoznaj se s ovim vitaminom

Thinkstock.

Prvo smo pričali o vitaminu A, zatim je pomama prešla na vitamin C, a sada te upoznajemo s vitaminom F! Nije čudno što dosad nisi za njega čula!

Nije nikakva novost da se ljudi s problematičnom ili masnom kožom boje isprobavati ulja, no ovo bi ti moglo promijeniti život. Vitamin F je zapravo masnoća. U njezi kože najčešće se objašnjava kao linolenska kiselina koja je višestruko nezasićena masna kiselina i dio omega 6 masne kiseline. Masne kiseline su ključne za održavanje barijere kože čvrstom, a čvrsta barijera, kako znamo, osigurava dobro hidratiziranu kožu. U kozmetici ih najčešće pronalazimo u obliku ulja ili bogatih krema i izbjegavamo ih zapravo iz neznanja!  | Autor: Thinkstock Thinkstock

Većina ulja danas sadrži oleinsku kiselinu, koja je poznata po tome da pogoršava akne jer čini sebum ljepljivim pa se on slabije izlučuje iz pore, pa zato imamo dojam da ulja treba zaobilaziti u velikom luku ako imamo masnu kožu. Krivo! Barem kada govorimo o uljima s linolenskom kiselinom koja su dobra za kožu sklonu aknama, masnu kožu i osjetljivu kožu jer baš pomažu rafinirati sebum.   | Autor: Thinkstock Thinkstock

Čak i ako je naša hrana bogata masnim kiselinama, nerijetko je i dalje imamo u koži premalo, pa zbog toga ona može biti suha, perutava, sklona aknama i bez sjaja. Unosom ove kiseline u tijelo radimo dobro i za kosu i nokte, pa želiš li direktan unos predlažemo da jedeš više lana i lanenog ulja, bundevinih sjemenki i ulja, tofua, ulja od sjemenki konoplje i ulja šipka. Vitamin F ima i antiupalna svojstva, što osim smanjivanja akni znači i manju pojavu bora - između ostaloga, regulira metabolizam stanica i pospješuje njihov proces zacjeljivanja. 

Evo i proizvoda koji sadrže linolensku kiselinu odnosno vitamin F!  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

1. Skintegra Tria Light - 159 kn (Skintegra); 2. Nikel krema oko očiju s kestenom - 69,90 kn (u ljekarni); 3. Elemis Pro-Radiance Illuminating Flash Balm - 329 kn (wow-junkie.com); 4. The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil - 85 kn (superskin.hr)

Komentari 0