Beauty

Zašto žene na Istoku nemaju ove probleme?

MENOWELL - Zašto je ovaj dodatak bolji od drugih na tržištu?

Menopauza može biti razdoblje blagostanja, lijepa bajka ili razdoblje noćne more. Sve ovisi o simptomima koje osjećate.  Važno je što prije početi djelovati preventivno kako bi bilo što manje negativnih simptoma. Menopauza je razdoblje u kojem se svaka žena prije ili kasnije nađe. Ono predstavlja čak trećinu ženina života, pa nije svejedno o kojem se razdoblju radi. Iako se u našoj sredini puno govori o simptomima menopauze, nije svugdje u svijetu tako. Zašto? Ne zato što se drugdje o ovoj temi ne govori dovoljno otvoreno, već jednostavno zato što na Istoku žene manje pate od simptoma menopauze nego na Zapadu. Zašto je to tako i što možete učiniti da i vama ovo razdoblje života bude dobro? 

 | Autor:

Ovo je najveći mit o menopauzi 

Menopauza može biti razdoblje blagostanja, lijepa bajka ili razdoblje noćne more. Sve ovisi o simptomima koje osjećate. Važno je što prije početi djelovati preventivno kako bi bilo što manje negativnih simptoma. 

Menopauza je općenito razdoblje kada žena gubi mjesečnicu. Ali cijelo razdoblje menopauze podijeljeno je u tri dijela: 

  • Perimenopauza: to je razdoblje koje traje 2-8 godina, kada menstruacija počinje oscilirati zbog promjena u tijelu, ali još ne prestaje. 
  • Menopauza: neke je žene osjete već u 35. godini, a druge tek u 60. godini. Službeno se smatra da je žena u menopauzi kada godinu dana nema menstruaciju. 
  • Postmenopauza: je razdoblje nakon menopauze. Može proći još 5-10 godina prije nego simptomi potpuno nestanu. 

Najveći MIT o menopauzi je: menopauza samo privremeno stanje, a kada valunzi prođu, sve će opet biti u redu. Menopauza zapravo nikad ne završava, traje do kraja života. 

 | Autor:

Simptomi menopauze rezultat su pada estrogena 

Menopauza počinje padom hormona estrogena, što uzrokuje pojavu stanja ili simptoma od kojih su neki poznatiji, a drugi manje poznati. 

Debljanje. Metabolizam se usporava s godinama. U kombinaciji s padom estrogena, to također znači debljanje. 

Stanjivanje kose. Hormon estrogen utječe na rast kose i štiti folikule dlake, pa se u menopauzi kosa prorjeđuje, a često se opaža i gubitak kose. Tome pridonosi i gubitak kolagena, što je također karakteristično za razdoblje menopauze. 

Problemi sa spavanjem. Noćno znojenje, valovi vrućine i druge psihičke i fizičke promjene utječu na san, pa je umor često prisutan i tijekom dana. 

Promjene raspoloženja. Žene zbog hormonalnih promjena mogu osjetiti cijeli niz emocija, u jednom trenutku euforiju, u drugom tugu, depresiju i letargiju. 

Valunzi. Ovo je jedan od prvih simptoma menopauze uzrokovan neravnotežom hormona. Iako su valovi vrućine vrlo kratkotrajni, neugodni su i mogu dovesti do depresije, stresa ili ubrzanog rada srca. 

Hormonska neravnoteža koja se javlja tijekom i nakon menopauze također može dovesti do ozbiljnih bolesti poput osteoporoze i bolesti srca. Iako mnogi čimbenici pridonose nastanku svih navedenih problema, zajednički nazivnik i glavni krivac je hormon estrogen odnosno njegov nedostatak. 

Jetra, crijeva i nadbubrežne žlijezde mogu pomoći u regulaciji estrogena tijekom menopauze  

Jetra obavlja više od 500 funkcija u tijelu. Među važnijima je skladištenje energije, a time i regulacija glukoze u krvi. Važno je znati da upravo razina glukoze u krvi igra veliku ulogu u simptomima menopauze. Njene fluktuacije uzrokuju valove vrućine, snažno lupanje srca, čak i glavobolje te brze padove energije i koncentracije. Još jedna funkcija koju obavlja jetra je poticanje stvaranja žuči, koja je važna u crijevima za probavu masti i povezano povećanje težine. 

U crijevima se nalaze receptori za estrogen i progesteron koji uvelike utječu na funkcioniranje crijeva. Svaka promjena u količini ovih hormona uzrokuje promjenu crijevne mikroflore, a time i razne probleme. Stoga i tijekom menopauze posebnu pozornost treba posvetiti pravilnom omjeru dobrih bakterija u crijevima. 

Kada jajnici više ne proizvode dovoljno estrogena, njihovu zadaću preuzimaju nadbubrežne žlijezde, koje se inače brinu i za proizvodnju progesterona, kortizola i adrenalina. Žene koje intenzivnije doživljavaju okolnosti iznutra proizvode kortizol (hormon stresa). U tom slučaju žene još intenzivnije doživljavaju simptome menopauze i stoga brže gube estrogen. 

 | Autor:

Otkrivena tajna žena s Istoka 

Tajna koja pomaže u jačanju sva tri potporna organa, balansiranju estrogena i drugih ženskih hormona, leži u načinu prehrane, razlikama u životnim stilovima i okolišnim čimbenicima karakterističnim za istočnjačke kulture. 

Dakle, što žene na Istoku rade drugačije? 

Život žena prije i tijekom menopauze bio je, ili donekle još uvijek jest, drugačiji od života žena na Zapadu, što je očito u pogledu prehrambenih navika, načina života i čimbenika okoliša

Prehrana žena na Istoku temelji se na složenim ugljikohidratima i prehrani bogatoj fitoestrogenima (prirodni estrogeni prisutni u hrani). Čak ni meso i mliječni proizvodi nisu bili toliko rašireni na Istoku i uglavnom su bili rezervirani samo za bogate. 

Na Istoku je u prošlosti bila manja zastupljenost kontracepcijskih pilula i drugih metoda sprječavanja trudnoće. Također, u prošlosti je na Istoku bila manja prisutnost ksenoestrogena u hrani i proizvodima za osobnu njegu kao što su kozmetika, šamponi, sapuni, losioni pa čak i osvježivači zraka i omekšivači rublja. Na Istoku su se češće koristili prirodni kozmetički proizvodi. Za prevenciju i kod prvih simptoma menopauze liječnici tradicionalne kineske medicine i dalje propisuju korištenje anđelike i drugih biljaka bogatih fitoestrogenima. 

Jedno rješenje koje objedinjuje sve što je ženi potrebno u menopauzi 

U organizam je potrebno unijeti više prirodnih estrogena (fitoestrogena prisutnih u hrani) te podržati jetru, crijeva i nadbubrežnu žlijezdu da mogu obavljati svoje funkcije i time ublažiti simptome menopauze. Tako će se i kod nas žene, kao i na Istoku, moći oprostiti od neugodnih simptoma menopauze i čak je kao na Istoku - nazvati još jednim proljećem.  

Sve navedeno omogućuje mješavina ljekovitog bilja MenoWell koja je kreirana samo za žene. Objedinjuje sve biljke i tvari koje su važne za uspostavljanje normalne hormonske ravnoteže u ženskom tijelu i istovremeno podržavaju sva tri važna potporna organa i žlijezde (jetra, crijeva i nadbubrežna žlijezda). 

Petra Kordež, koja se više od deset godina bavi nutricionističkim savjetovanjem i posljednjih godina vodi obiteljsko poduzeće Carnium Botanicals, pomaže  ženama da žive zdravije, opuštenije i energičnije, što je bio i razlog nastanka biljne mješavine MenoWell

 | Autor:

Zašto ne hormonska terapija i zašto MenoWell? 

Hormonska terapija ima mnoge nuspojave, kao što su probavni problemi, tvrde grudi, migrene i promjene raspoloženja. Osim toga, sintetski hormoni koriste se kao zamjena za prirodne hormone u hormonskoj terapiji. Hormonska terapija također loše djeluje na srce i jetru, zbog čega se čak i ne preporučuje osobama koje imaju smetnje u radu ova dva organa.

 | Autor:

S druge strane, MenoWell terapija nema nuspojava. Prirodni sastojci i fitoestrogeni potiču stvaranje vlastitog estrogena, podupiru rad jetre i blagotvorno djeluju na kardiovaskularni sustav.

Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0