Beauty

Zašto su žene sretnije od muškaraca?

Istraživanje provedeno u 34 zemlje pokazalo je da iako su slabije plaćene i više rade, žene su, u prosjeku, sretnije od muškaraca.

Žene u prosjeku provode 279 minuta dnevno obavljajući kučne poslove i brinući se za djecu i starije, dok muškarci na te aktivosti potroše 131 minutu svakog dana. Istovremeno, žene su u svim zemljama svijeta slabije plaćene od muškaraca i sporije napreduju na poslu.

Ipak, po kriterijima zdravlja, posla, društvenosti, obrazovanja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života, žene su sretniji spol.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pored toga, muškarci rade duže i češće se izlažu opasnostima, i zbog toga imaju kraći očekivani životni vijek. Trostruko je veća vjerojatnost da će muškarci biti ubijeni, 0,5 posto veće šanse da će biti napadnuti ili opljačkani. Iako su muškarci nešto boljeg zdravlja u mlađim godinama života, oni u prosjeku žive šest godina kraće od žena.

Jedna od velikih prednosti žena su razvijene društvene mreže i velik broj ljudi s kojima dolaze u kontakt, kao i činjenica da su obrazovanije od muškaraca. Iako je vjerojatnije da će umrijeti siromašnije nego muškarci, one su i manje usamljene i manje pod stresom, objasnili su istraživači.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0