Beauty

Zašto je bubi-frizura uvijek popularna i pristaje gotovo svakoj ženi

  • Gotovo da ne postoji neka druga kratka frizura koja je uvijek u trendu poput bubi-frizure
  • Naime, ta popularnost nije od jučer, nego traje već desetljećima
  • Zašto je to tako i kako je možeš stilizirati na suvremen način, možeš saznati u nastavku

Zvijezde poput Tyre Banks, Gemme Arterton, Halle Berry ili Nicole Richie to znaju: bubi-frizura je modni highligt među kratkim frizurama. Sve imaju, ili su barem imale, bubi-frizuru i dokazale su koliko je ova frizura sjajna i trendi. Naime, u glavama mnogih se ova klasična frizura još uvijek smatra staromodnom – potpuno pogrešno! Naime, iza ove frizure je izgled pravih ikona stila i revolucionarnih feministica. Ima li išta modernije ovih dana?

Što je točno bubi-frizura?

Bubi-frizura je u osnovi bob okruglog reza. Tradicionalno se nosi kratko i završava između ušnih resica te neposredno ispred baze vrata. Frizura se može nositi sa ili bez šiški ili se jednostavno reže dijagonalno oko glave kako bi se šiške glatko spojile u glavnu kosu.

Kratka povijest bubi-frizure

Davne 1920. godine, prije više od sto godina, bubi-frizura postala je jedna od najpopularnijih frizura među ženama. S ovom kratkom frizurom, koja je namjerno imala nešto „dječačko“ u sebi, žene su se željele nanovo optički definirati. Društveno je već bila na putu rastuća emancipacija žena, koje su postajale sve samouvjerenije, neovisnije i, nadasve, radne. „Nova žena“ željela je - potaknuta, između ostalog, i prezentacijom u časopisima - izgledati moderno, sportski i samouvjereno. Osim na kratko ošišanoj kosi, to se vidjelo i u odabiru odjeće. Džemperi, kratke suknje i hlače kao i svilene tajice našle su se u ormarima. Vladala je modna dizajnerica Coco Chanel. Uz bubi-frizuru bile su popularne i „paž frizura“ te takozvani „etonski rez“ - obje frizure s kratkom kosom na potiljku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ARTE Magazin (@arte_magazin)

Kome pristaje bubi-frizura?

Bubi-frizura pristaje gotovo svima. Frizura izgleda sjajno, osobito na ovalnim licima. Ako imaš jako okruglo lice, dobro razmisli mora li biti bubi-frizura, jer ista čini lice malo okruglim. Također treba imati na umu da bubi-frizura, osim što može promijeniti izgled tvog lica, može i naglasiti vrat.

Struktura tvoje kose zapravo nije bitna. Bez obzira na to imaš li gustu, tanku ili finu kosu: uvijek možeš oblikovati svoju frizuru. Fina kosa ima najviše koristi od ove frizure jer može dodati puno tijela i volumena kosi kada je pravilno oblikovana.

Bubi-frizura: kako je nositi

Tipičnu bubi-frizuru karakterizira takozvana „postepena tehnika“. Frizura je klasično ošišana okruglo, različite duljine, ali ne više od visine ušiju. Tradicionalno je bubi-frizura uglavnom ravna.

Danas se bubi-frizura rijetko nosi u klasičnoj verziji. Umjesto toga postoje mnoge moderne varijacije koje gotovo svima omogućuju da nose tu frizuru. Dakle, bubi-frizura je uvijek moguća!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anji (@anji_fuko)

Bubi-frizura: ravna ili valovita?

Dok se nekada bubi-frizura uglavnom nosila ravno, danas postoje mnoge verzije klasične frizure s valovima ili čak kovrčama. To  oduzima malo ozbiljnosti i muškosti. Važno je samo da lice bude uokvireno sa što više simetrije. Neposlušnu kosu treba pripitomiti.

Bubi-frizura: kratka ili duga?

Dvadesetih godina prošlog stoljeća se bubi-frizura uglavnom nosila kratka. To je značilo sljedeće: ne duže od ušne resice. Ali, postupno su nastajale varijante koje su bile nešto duže. A to je također tip bubi-frizure koja je danas vrlo popularna i slična je bobu. Kako bi zadržala bubi-karakter, kosu bi trebala puštati najviše do brade i redovito je podšišavati.

Bubi-frizura: sa ili bez ponija?

Ovo pitanje odnosi se na osobne preferencije, jer se bubi-frizura može nositi sa ili bez ponija. Prilikom donošenja ove odluke ne bi trebala zanemariti svoj oblik lica. Za izdužena, uska lica, poni će sigurno biti dobar izbor. Ako imaš okruglo lice, trebala bi razmisliti o verziji bez šiški. Isto vrijedi i ovdje: frizuru treba ošišati što je preciznije moguće. Redovito podrezivanje je obavezno.

Bubi-frizura: srednji ili bočni razdjeljak?

Opet, moguće je i jedno i drugo te treba paziti da što bolje pristaje tvom licu. Duboki bočni razdjeljak obično izgleda nešto modernije i opuštenije od preciznog srednjeg razdjeljka.

Bubi-frizura: može li biti divlja?

Naravno! Bubi-frizura 2.0 također se može oblikovati neposlušno i divlje. Posebno kratke inačice s dubokim bočnim razdjeljkom izgledaju sjajno kada su malo „divlje“ (da, to funkcionira i sa bubi-frizurom!) te pojedinačni pramenovi padaju u lice. Za večer ovaj izgled možeš učiniti još glamuroznijim sa sjajnim kamenčićima pričvršćenim na kosu ili upečatljivom kopčom.

Postaje posebno moderno i ludo kada kombiniraš bubi-frizuru s undercut-om. U tu svrhu, bočni dijelovi kose se obriju na oko 2 milimetra, a zatim se poigravaš s dužim pramenovima kose. Možeš postići ležeran neuredan izgled nanošenjem voska za styling na dužu kosu. Rezultat je privlačan, hrabar izgled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F/ (@leben_mit_franz_i)

Bubi-frizura protiv Pixie Cut – u čemu je razlika?

Možda se sada pitaš što razlikuje bubi-frizuru od također vrlo trendi pixie cuta. A zapravo su ove kratke frizure prilično slične. Razlika je uglavnom u varijacijama različitih duljina kose. Dok se kod bubi-frizure teži minimalnoj simetriji, glavna značajka pixie cuta je da je kosa na vrhu glave mnogo duža nego na bočnom i stražnjem dijelu glave. Zajedničko ovim dvjema frizurama je kratkoća, dok se bubi-frizura pojavljuje i u dužim varijantama – kako je gore opisano.

Prijelazi između različitih kratkih frizura kao što su bubi-frizura, bob, page cut ili pixie cut ionako su tekući. Dok je bubi-frizura verzija boba, a pixie cut je u osnovi bob s dužom kosom na vrhu, paž je također varijanta boba koji izgleda vrlo slično bobu i pixie cutu, ali je izrazito kratko ošišan na stražnjoj strani glave.

Photo: Unsplash/Sincerely Media

Komentari 0