Beauty
Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi 1/7

Zapetljana etno diva: Pletenice su ponovno u modi

Pletenice su takav hit ove sezone da, ako prošetamo ulicama, u svakom trenutku ćemo sresti barem jednu djevojku s njima

Pletenice, kao jedan od etnomotiva i vječno prisutne ne samo na pistama nego i u našoj svakodnevici, među najljepšim su kreacijama na našoj kosi. Dokazuje to da ćemo na cesti, gdje god pogledamo, primijetiti barem dvije, tri spetljane, raskuštrane ili uredne i zalizane, uvijek nekako divne na svoj specifičan način. Ljeti su hit one razigrane, sitne, zimi više uređene i sređene. Bez obzira na doba dana, one frizuri daju poseban dojam, a ponekad ih možemo nositi i po nekoliko dana... ovisno o tome kako su složene. Nekad smo gledali Janicu i njezine dvije kikice po kojima je postala poznata, iako tu frizuru djevojčicama svakodnevno rade mame diljem svijeta. Kad odrastu, one radije nose jednu, i to posebnu, a one kreativnije ugrađuju u njih razne trake, gumice, cvijeće... Tako da isprepleteni pramenovi imaju povijest, dio su kulture mode i ljepote.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell - Pletenice imaju veliku ulogu u uljepšavanju ženine kose. Još od vremena Grkinja, preko egipatskih princeza, pa sve do Rimljanki, pletenice su uvijek imale posebno značenje. Na raznim sijelima koristile su se nešto kompliciranije tehnike rada te su kroz godine osvojila naša srca i postale veliki trend i vječno popularne. Danas ih viđamo na pistama, vrlo često u avangardi, ali i u vjenčanim frizurama. Takozvane razbarušene i ‘out of bed’ pletenice vrlo su popularne u svakodnevici i tražene za dnevne frizure u mom salonu. Budući da sam ovlašteni predavač za učenje tradicijskih frizura, moje klijentice vrlo se rado prepuštaju mojoj kreativnosti i kada su pletenice u pitanju. Najčešće se koriste pletenice s dva ili tri pramena, no pravi majstori ih pletu i s puno više pramenova. Hit ove jeseni su takozvane ‘boksačke’ pletenice, no i sve ostale uvjerljivo su prisutne. Najvažnije je to što se brzo naprave i uljepšaju svaku ženu u samo pet-deset minuta, a svi znamo koliko nam danas vrijeme puno znači. Primijenite one koje najljepše stoje uz vaš oblik lica i prigodu za koju vam trebaju. Stoga, drage moje, mašti na volju - govori Martina Vincer iz Studija Vincer iz Osijeka.

Svakako su fora i tanašne pletenice spletene samo na jednoj strani ili ona koja ide od iza prema naprijed i završava na vrhu glave. Ovakav tip frizure iskoristit ćemo i kad se radi o “spašavanju” frizure, npr. kad je ne stignemo oprati, jer oprana će kosa prije bježati iz pletenice. Spas su tih dana i suhi šamponi koji će “pojesti” sebum s vlasišta i učiniti kosu privremeno ljepšom, no to nipošto nije zamjena za pranje kose. Samo kad nam je hitno. Kako bi ona bila njegovana te kako bi pletenice imale onaj neodoljivi sjaj, predlažemo maske za kosu s aminokiselinama koje su dobivene iz pšenice, kukuruza i soje. Upravo će ta formula nadomjestiti prirodni keratin u kosi i vratiti joj životnost.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell Tu je i odličan sapote maslac, bogat esencijalnim masnim kiselinama koji ima duplo veću dozu nego karite maslac - to znači da ima veliku regenerativnu snagu. Od ulja tu su ona suha, superpopularna i za njegu kose. Na primjer, ulje baobaba koji je iznimno otporan na sušu, pa te karakteristike prenosi i na vlasi. Zvijezde scene su i arganovo i makadamijino ulje - brojni frizeri koriste ih kako bi kosa bila dugotrajno meka i nahranjena. Za dugačku kosu idealni su i mirisi: posebno osmišljene formule koje, aplicirane po cijeloj dužini ili samo na vrhove, traju satima. Nanijeti se može i četkom koja je prethodno namirisana. Obično se radi o nježnim, cvjetnim parfemima koji ne isušuju vlasi za razliku od onih klasičnih. Iako su po prirodi kompleksne, možete uz pletenice itekako eksperimentirati sa šminkom - na primjer, iskoristiti tribal inspiraciju koja obožava spetljanu i kosu u dredloksima. Ova priča podrazumijeva niz boja na licu, od medenih, prirodnih pa sve do plavičastih i ljubičastih. Koriste ovaj stil i vizažisti koji vole futurizam te ga na licu rekreiraju uz pomoć snažnih i efektnih srebrnih boja, osobito kad se radi o očima. Na primjer, tanka linija sjenila sa šljokicama pravi je izazov za večernje izlaske.

Photo: Danijel Berković/Pixsell

Komentari 0