Sastojak koji rajčicama daje lijepu crvenu boju - likopen - intenzivira tamnjenje, ali i štiti kožu od sunca
Veliki broj znanstvenih istraživanja navodi likopen, sastojak u rajčicama zbog koje su one lijepe crvene boje, moćnim zaštitnikom kože. Jedno istraživanje Sveučilišta u Manchesteru otkrilo je da konzumiranje umaka od rajčice na dnevnoj bazi (kuhane rajčice su bogatije likopenom negoli one sirove) može povećati prirodnu zaštitu kože od opeklina izazvanih suncem za čak 33%).
Drugo istraživanje, ovog puta sa Sveučilišta Keele, pokazuje da likopen također može intenzivirati tamnjenje. Zajedno s prirodnim pigmentom, melaninom, pomaže i da preplanuli ten duže traje. Likopen pojačava sastojak u koži imena prokolagen, koji ju čini mekom i mogao bi ju zaštititi od starenja smanjivanjem štete koja nastaje u kožnim stanicama.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.