Beauty
Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati 1/11 Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati

Vrat i dekolte najviše odaju godine, naučite ih jednostavno njegovati

Stručnjaci kažu da vam treba ući u naviku njegovanje dekoltea i vrata, jer na njih najčešće zaboravljamo

"Koliko puta smo gledajući fotografije nekih poznatih osoba primijetili njegovano lice, a vrat i dekolte kao da pripadaju drugoj osobi", komentira Zdenka Mihelj, utjecajna zagrebačka kozmetičarka. Da, koža vrata i dekoltea odaju godine jer su ta područja vrlo osjetljiva - no, dodaje Mihelj, pravilnom njegom moguće je usporiti pojavu prvih znakova starenja kao što su bore i isušivanje kože.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

- Uvriježeno je mišljenje da koža vrata i dekoltea počinje starjeti oko 30-e godine. Iako je i to individualno, sve ovisi i o načinu života, prehrani, količini vode koju pijemo... No svima nam je nešto zajedničko; koža na dijelu dekoltea je jako tanka, osjetljiva, ima manje masnoće, što nam donosi brz gubitak vlage jer masnoća čuva vlagu u koži. Vrijeme nam donosi i promjenu boje tena, vidimo prve znakove staračkih pjega, to su takozvane pigmentacijske mrlje zbog neravnoteže melanina u koži. Ovdje moramo spomenuti i sunčanje jer upravo ono potiče stvaranje vizualnih nepravilnosti na dekolteu, do kojih dolazi i usred reakcije parfema s UV zrakama. Na sredini vrata usporedno se pojavljuju bore, a svakako moramo obratiti pozornost i na nastanak podbratka. Sve to možemo lijepo usporiti ako njegujemo vrat i dekolte gotovo kao i lice te ako se brinemo da ljeti nanosimo kreme s visokim zaštitnim faktorom - ističe Mihelj. Činjenica je da često zaboravimo na vrat, dok lice njegujemo s velikom pažnjom, dekolte gotovo nikada. Zimi je on prekriven, no u proljeće i ljeto volimo duboke ovratnike na majicama, čime je to područje izloženo gotovo svakodnevno. Nježna koža dekoltea ima svoje formule iz anti-age sfere: mnoge bolje kozmetičke kuće osmislile su superkreme koje će se pobrinuti za dugotrajnu mladolikost.  

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Sastojci su impozantni: tu su sljez, listovi breze, crvena djetelina, ali i genijalna ulja makadamije i argana, hvaljena i u svijetu njege kose. Sve skupa uljepšat će i formule s kolagenom, peptidima, hranjivim sastojcima, no prije svega važna je - hidratacija. Ako nemate kremu kreiranu ciljano za dekolte, dobro će doći neka lagana hidratizirajuća tekstura, koju svakodnevno nanosite laganim pokretima. Ne smijemo to osjetljivo područje previše natezati tijekom mazanja, struktura je slična onome područja oko očiju... tanašna i meka. Ispod toga su prsni mišići: tjelovježbom također možete postići dugotrajnu mladolikost dekoltea. Sve skupa bolje će stajati! Kozmetičari često savjetuju da ćemo se jednostavno naviknuti njegovati vrat i dekolte ako ih mažemo - kad i lice. Pokreti mazanja vrata i dekoltea neka budu nježni, prema gore. Dobro je i tapkanje, osobito za dekolte. Kad se krema upije, primijetit ćete promjenu na koži koja odmah postaje mekša i ugodnija. Sad kad krenu vrućine i sunčanje, dekolte i vrat obavezno zaštitite kremom sa zaštitnim faktorom.

 | Autor: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Isto tako važno je štititi od UV zraka i - kosu. Na nju također znamo zaboraviti kad smo na suncu, sve češće frizeri upozoravaju na nošenje laganih šešira kako boja ne bi izblijedjela, a vlas se pritom sasušila.
- Već nam je svima poznato da sunce suši i oštećuje kosu i kožu - ističe Ana Kuštre iz salona Anel te nastavlja: “Predlažem da na vrijeme počnete njegovati i pripremati kosu za sunčane udare, osobito ako bojite kosu jer kemikalije intenzivnije isušuju vlasi. Treba znati da su najveći prijatelj kose hranjiva suha ulja argana i makadamije koja hrane kosu, a pritom je ne maste. Osim neizbježnih tretmana uljima, važni su i njegujući šamponi i regeneratori jer ulaze u srž vlasi i dubinski njeguju vašu kosu. Ostavite da regenerator djeluje na kosi neko vrijeme, ne ispirite ga odmah, promjena će biti velika, osobito s vremenom. Ako vam je kosa jako suha, tijekom svakog pranja na nju nanesite i masku koja će je dodatno hidratizirati. Kosa ne smije biti žedna, uvijek joj treba hidratizacija, a posebno tijekom jakih sunčanih dana te ako je duža. Osim toga, tu je i redovito šišanje, odnosno kraćenje vrhova. Mjesečni ritual podšišavanja učinit će vašu kosu zdravijom i urednom. No sunce ima i pozitivnih strana, ako je kosa dodatno zaštićena, dopustite prirodi da vam napravi najljepše šare na kosi. Nosite spuštenu kosu da se sunce može poigrati površinskim pramenovima, a ako ne želite njihovo šarenilo, zaštitite kosu zanimljivim šeširima ili nekom fora maramom”. Njega i briga tijekom sunčanih dana usporit će procese prijevremenog starenja te sačuvati vašu prirodnu ljepotu.   

Photo: Danijel Berković/PIXSELL

Komentari 0