Beauty

Vašem omiljenom parfemu nije odzvonilo: Produljite mu trajanje

Promjena boje i neugodan miris znak su da je parfem pred krajem roka trajanja

Čuvajte parfeme u tamnim i hladnijim prostorijama Izloženost toplini i vlaga utječu na promjenu mirisa i fizikalnih svojstava parfema te uništavaju njegove sastojke poput eteričnih ulja.

Tvorci parfema vjeruju kako kupaonica zapravo nije dobro mjesto za čuvanje parfema. Kao idealno mjesto navodi se hladnjak ili ormar, odnosno prostor koji nije pretopao i mračan. Temperatura oko 5°C navodi se kao idealna za čuvanje parfema.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ne ostavljate parfem često otvorenim

Ovo je bitan korak u očuvanju mirisa i može imati jako negativne posljedice. Kada je bočica parfema predugo otvorena i tako izložena zraku, miris će brzo oksidirati i početi primati neugodne note. Parfem nastavite držati u originalnoj bočici, jer, kako kažu tvorci parfema, prenošenje parfemske tekućine u drugu bočicu dovodi do nepotrebne izloženosti parfema zraku, što može pospješiti rano uništavanje mirisa.

Uzmite u obzir promjene na parfemu

Općenito govoreći mirisi tijekom nekog vremena postaju tamniji i počinju poprimati čudan miris. Ako se držite ovih jednostavnih uputa, tvorci parfema vjeruju da ćete mirisu produžiti vijek za dvije do tri godine. Tvorci parfema također otkrivaju koliki je vijek pojedinih vrsta parfema. Citrusni mirisi ne mogu se pohvaliti dugim životnim vijekom, prije svega zbog visokog postotka ulja citrusa koji je jedan od osjetljivijih. Orijentalni mirisi traju dugo, ali tijekom određenog vremena mogu doživjeti diskoloraciju zbog slatkih nota vanilije. Cvjetni i drvenasti mirisi po prirodi su robusniji, a samim time i dugotrajniji.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0