Beauty

Uzrokuju li parfemi bore na vratu?

Otkrijte gdje je najbolje nanijeti parfem, prema savjetima američkih dermatologa

Parfem predstavlja veliko zadovoljstvo većini žena, a i muškaraci ih obožavaju. Kao i sve ostalo, i parfemi i tehnologija njihove izrade mijenja se s vremenom, tako da pravila koja su nekad vrijedila više nije neophodno slijediti. Prije se savjetovalo da parfem nanesete na sva pulsirajuća mjesta (vrat, ručni zglob, može i unutrašnja strana lakta, pa čak i na potkoljenicu) ili, romantičnije rečeno, na sva mjesta na kojima biste voljele primiti poljupce. Taj savjet je imao odličnu osnovu, jer su tada parfemi proizvedeni tako da je toplina tijela potpomagala širenje njihovog mirisa, pa je nanošenje na “pulsirajuće” točke osiguravalo da se oko vas širi zanosan miris gdje god prošle.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Danas je, međutim, tehnologija proizvodnje parfema složenija. Miris se neće samo širiti od vas jednom kada ga nanesete, jer su sada parfemi prilično složene mješavine različitih sastojaka koji će proći kroz različite faze nakon što ih stavite na kožu.

Prvo će biti jasni i iskričavi, zatim će se “rastopiti” i postati nježniji i topliji. Ne ovisi više o toplini vašeg tijela, barem ne toliko, te ih nije ni neophodno nanositi samo na mjesta gdje je puls najizraženiji i odakle bi se nekadašnji parfemi najbolje širili.

Predstavnice ljepšeg spola parfem uglavnom nanose na vrat i iza ušiju kako bi pramenovi kose širili njegovu aromu. Međutim, američki dermatolozi smatraju da bi vrat i predio iznad njega trebalo zaobići prilikom nanošenja omiljenog mirisa.

Naime, svaki parfem sadrži visok postotak alkohola, a koža iza ušiju je izuzetno osetljiva, tako da s vremenom postaje suha i brže stari. Upravo iz tog razloga parfem ne bi trebalo nanositi ni na vrat. Zbog intenzivnih sastojaka, parfem je najbolje nanijeti ispod ključne kosti.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0