Beauty

Uzbuna! Čini se da zaštitni faktor iz pudera ne štiti kožu!

Ako si se u zaštiti kože od sunca dosad oslanjala isključivo na SPF u svom tekućem puderu, vjerojatno ćeš (kao i mi) morati mijenjati beauty rutinu

Ljeto je pred nama, sunčano je razdoblje već naveliko počelo, a s njim i brige oko zaštite od sunca. Sigurno vrlo dobro znaš da sunce oštećuje kožu i da moraš redovito nanositi losion ili kremu sa zaštitnim faktorom kako bi spriječila negativne posljedice izaganja suncu. I dok to na plaži ili u šetnji prirodom zbilja nikad ne preskačeš (nadamo se!), u gradu, kad si zauzeta svakodnvenim obvezama taj se dodatni korak u dnevnoj rutini često nekako izostavlja. Jesu li tekući puderi koji prekrivaju nesavršenosti na tenu, a ujedno i štite od sunca, rješenje?
Nažalost, čini se da nisu. Na tržištu su se pojavile hrpe proizvoda “dva u jedan” - hidratatnih krema, tekućih pudera, temeljnih pudera pa i pudera u prahu koji sadrže i zaštitni faktor - ali stručnjaci tvrde kako to nije dovoljna zaštita i ne može zamijeniti sredstvo za sunčanje.
"Mnogi misle da su time što rabe hidratantnu kremu ili puder sa zaštitnim faktorom riješili problem", kaže Justine Hexall, dermatološka savjetnica u kozmetičkoj tvrtki La Roche Posay.

 | Autor: Instagram Instagram
Ali SPF, zaštitni faktor, odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka, a ne štiti od UVA zraka koje su mnogo opasnije jer prolaze kroz oblake, staklo i površinski sloj kože, uništavaju kolagen i povećavaju izglede za rak kože. Zato dr. Hexall preporuča svakodnevno nanošenje sredstva za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50 koja štiti i od UVB i od UVA zraka, a po mogućnosti sadži i antioksidanse. S njom se slaže i britanska Udruga dermatologa gdje dodaju još jedno upozorenje: “SPF u hidratantnim kremama mjeri se isto kao i onaj u sredstvima za sunčanje pa je SPF 15 uvijek SPF 15, ali nanosi se u znatno tanjem sloju pa nije tako otporan na trljanje i vodu, što znači da neće nikad pružiti isti stupanj zaštite kao onaj u sredstvu za sunčanje”. Dakle, puder sa zaštitnim faktorom je dovoljna zaštita za kratku šetnju do auta ili brzinski odlazak do dućana, ali ako misliš biti dulje vani, svakako nanesi pravu zaštitu.
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Ipak, kozmetika sa zaštitnim faktorom nije potpuno besmislena, nego je treba upotrebljavati zajedno sa sredstvima za sunčanje.
"Lice često dodirujemo rukama i tako pomalo skidamo sve što smo nanijeli na kožu pa je pametno upotrijebiti više slojeva proizvoda koji štite na ovaj ili onaj način jer se tako osigurava maksimalna zaštita", kaže Clare O’Connor, ekspertica za zaštitu od sunca u parfumeriji Boots, koja savjetuje da svaki dan naneseš puder ili hidratantnu kremu s najmanje SPF 15 u kombinaciji sa sredstvom za sunčanje s istim ili višim faktorom. 

Photo: Instagram

Komentari 0