Beauty
Metode uklanjanja dlačica

Uklanjanje dlačica kod kuće: vodič kroz sve metode depilacije (i koliko bole)

  • Brijanje, vosak, šećer, epilator… postoje razni načini depilacije. U ovo doba godine uvijek ih se sjetimo...
  • Neki su manje ili više bolni, neki su dugotrajniji, neki skuplji – na tebi je da odabereš koju ćeš metodu depilacije koristiti
  • Ovaj vodič za uklanjanje dlačica otkrit će ti sve prednosti i nedostatke svake metode koju možeš izvesti sama

Brijati se ili ne brijati? To je pitanje… Naravno, depilacija je stvar osobnih preferencija. Odluka je tvoja i samo tvoja. A ako se odlučiš na uklanjanje dlačica, ti također odlučuješ koju ćeš metodu koristiti.

Možda vas zanima Imamo novi beauty favorit - Skintegra Melt Milk gel za čišćenje lica s teksturom kakvu dosad nisi isprobala Rubrika Beauty Beauty

Najbolji način da odlučiš kako pristupiti uklanjanju dlačica jest da se naoružaš prednostima i nedostacima svake metode depilacije, bilo da oblikuješ obrve ili uklanjaš dlačice na nogama. Na taj način možeš odlučiti koja ti metoda najviše odgovara u smislu praktičnosti, razine boli, na osnovu dugotrajnosti i krajnjeg rezultata. Sastavili smo ultimativni vodič za svaku metodu uklanjanja dlačica koju možeš koristiti u slučaju da želiš nešto promijeniti.

Threading - čupanje i oblikovanje obrva koncem

Ova metoda depilacije uključuje omotavanje konca oko svake sitne dlake, učinkovito vezanje kao s lasom, zatim zatezanje petlje kako bi se uhvatila i izvukla svaka dlaka iz korijena.

Prednosti: Daje ultra čistu i urednu završnicu i nježnija je opcija od depilacije voskom za osjetljivu, tanku kožu ili kožu sklonu crvenilu.

Nedostaci: Teško je depilirati se sama kod kuće pa to može značiti da ćeš svaki put morati posjetiti stručnjaka. Ova metoda čupa dlaku iz korijena pa je i malo bolna. Budući da odjednom možeš ukloniti samo nekoliko dlačica, nije dobra za tretiranje velikih površina.

Najbolje za: usne i obrve.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Depilacija voskom

Ova metoda uključuje korištenje traka toplog ili hladnog voska raspoređenih preko dlačica (u smjeru rasta), a zatim se otkinu u suprotnom smjeru kako bi se uklonile i dlačice i korijen.

Prednosti: Uklanja dlake iz korijena tako da može dati dugotrajniju glatkoću od britvica ili krema za uklanjanje dlačica. Tijekom vremena učestalo depiliranje dlačica voskom može oslabiti dlačice čineći ih finijim i manje bolnim za uklanjanje. Stoga ćeš se s vremenom možda morati depilirati rjeđe.

Nedostaci: Može boljeti (osobito djevojkama s gušćim dlakama), neurednije je od brijanja i zahtijeva malo čeličnih živaca.

Najbolje za: noge, usne, obrve, udubljenja i manje dijelove (npr. bikini linije).

 | Autor: shutterstock shutterstock

Krema za depilaciju - kemijsko uklanjanje dlačica

Također poznate kao kreme za depilaciju, kreme za uklanjanje dlačica djeluju tako što razgrađuju strukturu keratina unutar dlake, učinkovito otapaju veze koje drže dlake zajedno, tako da kad obrišeš kremu, ona povlači dlake sa sobom.

Prednosti: Bezbolno je i brzo. Može manje iritirati kožu od trenja uzrokovanog depilacijom i brijanjem. Budući da vrh dlake nije zašiljen na vrhu (kao što je slučaj kod brijanja), bit će mekši kada ponovno izraste.

Nedostaci: Osjećaj glatkoće je kratkotrajan jer se time uklanjaju samo dlačice iznad kože (a ne iz korijena), što znači da će nove dlačice brže izrasti. Kreme za uklanjanje dlačica mogu biti neuredne za korištenje, mnoge imaju neugodan miris i možeš osjetiti svrbež tijekom tri do deset minuta koje su potrebne za djelovanje.

Najbolje za: gornju usnicu, noge, bikini zonu i pazuhe.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Brijanje

Ova metoda uključuje skidanje sloja dlaka iznad kože oštricom brijača.

Prednosti: Brzo je, jednostavno i daje ultra glatku završnu obradu. Također je bezbolno.

Nedostaci: Ne uklanja dlačice iz korijena, tako da dlačice mogu nanovo izrasti brže nego kod drugih metoda. Brijač odstranjuje vrhove dlačica, što znači da mogu biti oštre ili djelovati gusto kada ponovno izrastu (premda zapravo neće učiniti da dlačice ponovno izrastu gušće). Uključeno trenje može izazvati iritaciju poput osipa od žileta. Zato je važno brijati se dok su noge mokre i koristiti gel za tuširanje kako bi brijač lakše klizio.

Najbolje za: pazuhe, noge i bikini zonu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Dermaplaning

Ova metoda uključuje korištenje jedne oštrice za uklanjanje dlačica i mrtvih stanica kože s površine kože (slično brijanju). Uglavnom cilja na dlačice svijetle boje (meke, ultra fine dlačice koje se pojavljuju duž gornje usne).

Prednosti: Precizan je, bezbolan i jednostavan za izvođenje. Budući da uklanja i mrtve stanice kože, ostavlja kožu glatkijom i stvara ravnomjernu podlogu za šminku.

Nedostaci: Dlake ponovno izrastu prilično brzo jer se ne uklanja iz korijena. Ako si pregruba, možeš iziritirati kožu pa čak mogu nastati i akne. 

Najbolje za: gornju usnicu i sitne dlačice na obrazima.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Depilacija šećernom pastom

Ova metoda uključuje čupanje dlačica iz korijena s pomoću gustog gela napravljenog od šećera, limuna i vruće vode i sličan je vosku.

Prednosti: Možeš napraviti mješavinu kod kuće koristeći sastojke iz svog kuhinjskog ormarića. Uklanja dlačice iz korijena i ima prirodne sastojke te je ekološki prihvatljivija i održivija od drugih metoda. Nježnije je i nešto manje bolno od depilacije jer se smjesa lijepi samo za dlačice (a ne i za kožu) i može se nanositi na sobnoj temperaturi (umjesto vruće) što može biti manje iritirajuće za osjetljivu kožu.

Nedostaci: Može biti neuredno i (budući da još uvijek čupaš dlačice) još uvijek bolno. Osim toga, ne djeluje tako dobro na debelim dlačicama kao depilacija voskom i možda ćeš otkriti da postoje dlačice koje su previše tvrdoglave za uklanjanje ovom metodom.

Najbolje za: pazuhe, noge, bikini zone, gornje usne i obrve.

 | Autor: shutterstock shutterstock

IPL uređaj za depilaciju

To je skraćenica za Intense Pulse Light i uključuje korištenje svjetlosne terapije za ciljanje melanina u folikulima dlake i oštećenje korijena na način koji ga sprječava u stvaranju novih dlačica.

Prednosti: Ovo je prije bio tretman samo u salonu, ali s pojavom IPL kućnih uređaja znači da ih sada možeš koristiti sama. Nije jako bolno, a rezultati mogu biti trajni. Nastavci različitih veličina omogućuju ciljanje malih i velikih površina.

Nedostaci: Za vidljive rezultate potrebno je više vremena od drugih metoda, a da bi vidjela dugoročne prednosti, morat ćeš ponoviti terapiju nekoliko puta. Najbolje radi na kontrastu (idealni kandidat ima tamne dlake i blijedu kožu) i stoga može biti manje učinkovit za one s tamnom kožom i tamnim dlačicama ili svijetlom kožom i svijetlim dlačicama. Premda tehnološki napredak rješava ovaj problem, još uvijek nije savršen. Također može biti neujednačen - trajno smanjiti količinu dlaka koje imaš na nekim mjestima, umjesto da ih potpuno ukloni.

Najbolje za: noge, bikini zonu, pazuhe i gornju usnu. 

 | Autor: shutterstock shutterstock

Epilacija 

Epilacija uključuje korištenje ručnog uređaja koji ima rotirajuću glavu sa sićušnom mehaničkom pincetom koja hvata, vuče i čupa dlačice iz korijena.

Prednosti: Uklanja dlačice iz korijena pa djelovanje traje puno dulje. S vremenom oslabi dlačice tako da ponovno izrastu finije i mekše (ili ih uopće nema).

Nedostaci: Može potrajati dulje od brijanja ili depilacije voskom da se uklone sve dlačice, bolno je i može biti malo neravnije od drugih metoda.

Najbolje za: noge, pazuhe i bikini zonu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Možda vas zanima Ovi beauty brendovi bili su revolucionari ispred svog vremena, zato su i danas vodeći u industriji ljepote Rubrika Beauty Beauty
Photo: shutterstock

Komentari 0