Beauty

Uh! Krema od sperme lososa - bi li koristila?

Znanstvenici su došli do velikog otkrića - DNK lososa u kozmetičkom preparatu može bolje štititi vašu kožu od sunca od svega što dosad postoji

Dosad smo svi naučili da je sunce najveći neprijatelj koži te nas nas neće ništa brže postarati od izlaganja nezaštićene kože suncu (da ne spominjemo zdravstveni rizik). Ipak, svi se mi na plaži volimo totalno opustiti, a kad si opušten, zaboraviš da moraš ponovno nanijeti kremu, jel'da?! E, pa toga su svjesni i biokemičari s njujorškog sveučilišta Binghamton koji su razvili preparat koji se ponaša kao film na koži pa dugotrajno štiti kožu, ali i DNK od zlih UV zraka. "UV zrake mogu oštetiti DNK, a to nikako nije dobro ni za ljepotu, a ni zdravlje. Zato smo pomislili da obrnemo stvari i zapitali se što ako štitimo kožu slojem drugog DNK? Hoće li tada zračenje oštetiti DNK u tom gornjem sloju umjesto onoga naše kože?", objašnjava dr. Guy German, profesor biokemijskog inženjeringa koji radi na ovom projektu.

Tako su znanstvenici i napravili kombinaciju DNK iz lososove sperme, vode i etanola kako bi dobili nevidljivi materijal koji odlično upija UV zrake. Osim toga, ovaj film zaključava vlagu u koži, a biokemičari vjeruju da će biti potrebno samo jedno nanošenje na dan, pa čak i kad ste na plaži i kupate se i znojite. Preparat je još u istraživačkoj fazi pa dok se počne proizvoditi, drži se svoje 'klasične' kreme s visokim SPF-om i nanosi  je svakih nekoliko sati. I, bježi od sunca između 11 i 17!  
 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0