Beauty 12. rujna 2014.

Trikovi za styling rijetke i tanke kose

Guliver Image/Getty Images.

Za tanku i rijetku kosu nerijetko se kaže kako je 'nezahvalna' za stiliziranje. Razlog tome je što je takva kosa sama po sebi osjetljiva i nježna, ali i činjenica da se nerijetko javljaju područja na kojima je kosa toliko rijetka da kao da je nema.

Kažu kako je kosa ukras svake žene, ali rijetka i tanka kosa nije nešto čime se žene ponose, vjerojatno zato i jer odmalena slušamo o princezama koje svoju kosu mogu spustiti čak niz toranj kako bi odabranik njihova srca došao do njih. Međutim, dobra frizura ne mora biti bajka, čak niti u ovom slučaju. Kao i uvijek, potrebno je istaknuti njene prednosti i pobrinuti se da kosa bude zdrava, pa će i frizura izgledati bolje.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Njega i kvalitetni proizvodi

Jedan od najčešćih problema rijetke i tanke kose su proizvodi koji je otežavaju. Proizvodi puni silikona, iako nakon prvog pranja nerijetko kosi daju blistav izgled, brzo uzrokuju lijepljenje kose u pramenove i samo je dodatno otežavaju. Sastojci na koje treba obratiti pažnju pri kupovini šampona su ekstrakt prosa koji opskrbljuje kosu mineralima, glikoproteini koji ubrzavaju njen rast, vitamin B5 koji kosi daje volumen, sjaj, čini je zdravom i jakom te aminokiseline iz jabuke koje nježno čiste i njeguju vlasište.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Kada govorimo o njezi, dobro je odabrati lagani regenerator koji je namijenjen svakodnevnom korištenju te posebno za tanku kosu bez volumena. Maske je dobro koristiti jednom tjedno, ali ih nanesite samo na vrhove i ostavite da djeluje neko vrijeme te temeljito isperite. Zapamtite – svaki ostatak proizvoda, pa tako i maske, samo dodatno otežava kosu i čini je beživotnom.

Idealna forma za tanku kosu

Tanka i rijetka kosa ponekad teže nosi trendove od guste i snažne kose, ali to ne znači da ne možete zablistati. Kada govorimo o frizurama za ovaj tip kose, važno je da razmišljate o tome kako svoj nedostatak pretvoriti u prednost. Zaboravite na svaki tip frizure koji traži stanjivanje vrhova i tzv. 'repove' jer ćete tako samo oštetiti kosu i smanjiti volumen.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Idealna duljina kose je kratka ili poluduga, jer ćete tako lakše dobiti na volumenu, ali će i kosa biti manje teška i samim time manje ispadati, pucati i lomiti se. Klasičan pixie, kakav dugi niz godina nosi Halle Berry,može izgledati odlično, posebno na ravnoj kosi, dok bob frizura, poput one kakvu je nosila Keira Knightley, ako je dobro ošišana, izgleda odlično na tanjoj kosi. Želite li ipak dugu kosu, više pažnje posvetite njezi i redovitim šišanjima, ali i njenom oblikovanju. Umjesto da kosu izvlačite na četku i time dodatno opterećujete vlasište, sušite je prirodno, a gustoću i volumen dobijte pomoću pjene za kosu.

Svečana frizura – vječni problem

Svečanu frizuru uvijek je teško odabrati: mora biti u skladu s prigodom, haljinom, oblikom lica i tipom kose. Ako dolazite u napast da dodatni volumen dobijete tapiranjem, zaustavite se jer tapiranje je jedan od najvećih grijeha spram tanke kose. Umjesto raskošnih punđi, birajte one jednostavnije,kakve voli Nicole Richie, ležernije koje traže manje oblikovanja figarom ili peglom za kosu. Takvu punđu uvijek možete lako ukrasiti kopčom, vijencem ili nekim sličnim ukrasom i pripremiti je u svečanu.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Konjski rep, kao jedna od hit frizura koja se uvijek iznova vraća, nije dobar izbor za tanku i rijetku kosu. Osim što ponekad pokazuje dijelove vlasišta gdje je kosa rjeđa, čvrsta gumica i zategnuta kosa uzrokuju pucanje i opadanje. Slično je i s pletenicama, pa u tom slučaju birajte opuštene varijante ili nosite pletenicu kao detalj, tek lagano učvršćen gumicom bez metalnih dijelova.

Više o tome kako do snažne i zdrave kose pročitajte u specijalu.