Beauty

100 godina maskare, tuša i sjenila na očima

Iako se čini prirodno, žene se ne rađaju sa kozmetičkim torbicama i makeup priručnicima. Trikova uče desetljećima...

Kad je šminkanje u pitanju teško je zaključiti koliko su se trendovi i pravila zbilja promijenili u posljednjih sto godina. 

Tako su maskara i tuš za oči glavni sastojci svake kozmetičke torbice pa ćete bez njih teško proviriti i kroz balkon, a kamo li prošetati subotnjom špicom. Čini se kako postoje oduvijek i klasičan su dio svakodnevne makeup rutine.

Ipak, ako proučite posljednjih sto godina shvatit ćete da ste propustili vrlo zanimljive makeup trendove vezane uz ukrašavanje područja oko očiju.

Dobro pogledajte fotografije prošlih vremena i otkrijte u koje biste se razdoblje najbolje uklopili

1910-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Jeste li znali da je maskara postala dostupna širokim masama tek oko 1915. godine kada je Maybelline na tržište plasirao svoju prvu verziju danas omiljenog makeup proizvoda. Skromnost je bila najpoželjnija ženska osobina, dok se isticanje pokušavalo izbjeći pod svaku cijenu. Zato i ne čudi što je na cijeni bio potpuno prirodan izgled.

Ipak, one odvažnije žene, poput glumice Mary Pickford (ili pak onih najslobodnijih - dama noći), vrlo su brzo otkrile čari šminkanja i prihvatile ih raširenih ruku.

1920-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Dobrodošli u svijet smokey eyesa i upečatljivih nijansi sjenila za oči. Iako je šminka na velika vrata stigla tek nedavno, dame su brzinom svjetlosti odlučile prizvati dozu glamura u svoje živote. 

Razvoj filmske industrije, pojavljivanje mnogobrojnih prelijepih glumica i selidba Amerikanaca sa sela u gradove zahtijevali su i makeup adaptaciju. Naglašene crte tušem, ružem za usne i svim ostalim voljela je i glumica Gloria Swanson.

1930-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Tanke (gotovo nevidljive) obrve, malo ruža za usne i tek nekoliko poteza maskarom u ovom su desetljeću bili dovoljni da žene istaknu svoju ljepotu. Zvijezde poput Grete Garbo bile su omiljeni simboli ideala ženske ljepote.

1940-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Razumno korištenje kozmetike i nenametljiv izgled prirodno su se "nametnuli" kao trend 1940-ih godina, u vrijeme kada su žene osim uloge kućanica počele dobivati i ulogu zaposlenih pripadnica društva.

Neutralno sjenilo, minimalna količina maskare i istaknute usne bili su najdraži odabir Lauren Bacall.

1950-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Mačkaste oči! Ako vas je ikada zanimalo kada se ovaj vječan trend pojavio, točan odgovor bi bio 1950ih. Točnije, popularizirala ga je Marilyn Monroe koja se u takvom izdanju pojavila u kriminalističkoj drami 'The Asphalt Jungle', a vrlo brzo su ga prihvatile i druge zvijezde, poput Audrey Hepburn, ali i većina drugih žena.

1960-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

U ovo doba žene su odlučile pokazati svijetu svoju odvažnu, pomalo drsku stranu, a cijelu su priču pratile i svojim makeupom. Jarke boje na očima, kao i nevjerojatno guste i duge trepavice postale su pravi imperativ, a neutralnost se zadržala samo na usnama kojima su vladale danas obožavane nude nijanse. Upravo tako se šminkala i Brigitte Bardot.

1970-e 

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Nakon desetljeća otkačenosti i odvažnosti, kako piše portal Elle, u 70-im se na velika vrata vraća prirodan izgled. Ako odlučite proučiti fotografije iz 1970ih vjerojatno ćete se zateći u razmišljanju jesu li žene ovog doba uopće koristile šminku? Kao da im je netko oteo sve kozmetičke torbice i dobro ih sakrio. Ipak, ljepota Lauren Hutton je neporeciva! Sa šminkom ili bez nje...

1980-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Ženama je vrlo brzo dosadio prirodan izgled pa su se u ludim osamdesetima odlučile voditi pravilom 'što više to bolje'. U njima se naglo probudila želja za jarkim, pigmentiranim bojama. Ružičasta, zlatna, ljubičasta... Ma sve je bilo dopušteno!

1990-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Krug bez kraja. Tako bi se mogla opisati igra između pretjerivanja i minimalističkih poteza makeup kistićima. Pogađate, 1990-e su opet 'mirno doba makeup evolucije'. Ipak, kada vidite prirodnu ljepotu Winone Ryder sigurno ćete poželjet da 'no make up look' vlada zauvijek!

2000-e

 | Autor: themoviedb.org themoviedb.org

Novo tisućljeće, nova makeup pravila. Sjećate li se gustih trepavica iz 60-ih godina? U ovom desetljeću su postale još gušće i još veće, a obožavala ih je i jedna od najvećih glumačkih i glazbenih zvijezda današnjice - J.Lo.

2010-e

 | Autor: Getty Images Getty Images

Kad pomislite na područje očiju, obrve i općenito makeup može vam na pamet pasti samo jedno ime dašanjice - Cara Delevingne. Upravo zahvaljujući ovoj mladoj dami u modu su se vratile prirodne, pa čak i dodatno iscrtane, guste i upečatljive obrve. I dok uživate u izbjegavanju pincete ne preostaje vam ništa drugo nego pričekati još malo da otkrijete što vam iduće desetljeće donosi...

Photo: themoviedb.org

Komentari 0