Beauty
pranje kose

Treba li redovito mijenjati šampon ili je bolje uvijek koristiti isti? Evo što savjetuju stručnjaci

Kosa se svojom kvalitetom, stupnjem suhoće i stanjem tjemena mijenja kroz život. Ona stari zajedno s nama. Reagira čak i na promjenu godišnjih doba, a po svom svojstvu je jako higroskopna tj. upija vlagu i samim tim potreba za šamponima i proizvodima za njegu se mijenja čak i u različitom godišnjem dobu. 

Neke žene robuju navici više od drugih pa su vjerne samo jednoj marki šampona i tipu njege te ne žele promijeniti šampon ili čak zastati na trenutak i razmisliti njeguju li možda cijelo vrijeme svoju kosu na krivi način.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Najčešći primjer zasigurno je onaj kada mlade žene, čija se kosa i tjeme jako maste, upotrebljavaju šampon protiv masne kose i koriste ga duže vrijeme, a kosa se i dalje masti. No, svatko tko se pronalazi u ovom primjeru, mora shvatiti kako je to stvar žlijezda lojnica na koje utječe puno faktora, objašnjava frizerka Valentina Tuđman, vlasnica frizerskog salona "Valentina" u Bisačkoj ulici 10 u Zagrebu.

Tjeme se u tim slučajevima često isuši jer ti su šamponi agresivniji od drugih, kosa je po cijeloj dužini lomljiva i često suha i naelektrizirana jer mnoge žene s masnom kosom ne koriste regenerator budući da smatraju kako regenerator još vise masti kosu. Tada u svakom slučaju treba promijeniti šampon koji će njegovati suho i osjetljivo tjeme te obratiti pažnju na regeneratore koji se ne ispiru i obično su u formi spreja, olakšavaju raščešljavanje čime kosu čuvaju i od pucanja vlasi, objašnjava frizerka Valentina Tuđman.

Svakako je najbolji savjet obratiti se stručnjaku i poslušati ga kada on kaže kakva je tvoja kosa i tjeme te koje preparate ti preporučuje. No, ako upotrebljavaš šampon i regenerator koji djeluju na tvoju kosu, bilo da je masna ili suha, kovrčava ili ravna, možeš ga koristiti dulje vrijeme. Možda ćeš ga odlučiti promijeniti ovisno o sezoni u kojoj se nalazimo, od zime do ljeta, vremenski uvjeti se mijenjaju pa tako i reakcija tvoje kose na njih, no u suštini, promjena šampona i regeneratora potpuno ovisi o tebi, tvojoj kosi, uvjetima života te razini volje za njegom kose.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Za kraj, važno je spomenuti kako kosu ne moraš prati ni previše! Ako voliš vježbati, vjerojatno ćeš doći u napast prati ju svaki dan, odnosno svakog puta kada ćeš bit pod tušem nakon vježbanja. To zapravo može imati suprotan učinak od željenoga. "Zapamti da je je znoj voda, a ne prljavština, ulje je prljavština", kaže Paul Labrecque, vlasnik salona u New Yorku. "Umjesto toga, upotrijebi suhi šampon koji ostavlja na kosi nešto slično prahu koji upija ulje i produžuje lijep izgled kose bez čišćenja vlasišta."

Photo: Shutterstock

Komentari 0