Beauty 30. svibnja 2014.

"Svoje kreme prvo testiram na sebi!"

Žarko Bašić/Pixsell.
1/7

Kreme je počela “mućkati” još kao studentica na zadnjoj godini farmacije, ali strast za prirodnom kozmetikom nije je “pustila” do današnjih dana. Njezina kozmetička linija Nikel poznata je i u svijetu kao kozmetika bez umjetnih dodataka, parabena ili parafina koji začepljuju pore uz dodatak biljnih konzervansa. Magistra farmacije Mirjana Brlečić kaže kako se u kreiranju novih proizvoda oslanja na prirodne sastojke, ali i na stare farmaceutske recepture.

"Tako sam naišla na stari recept samostanskih uršulinki koje su peršinovu vodicu koristile za umivanje lica. Kako je peršin pogodan za čišćenje organizma, uzela sam ekstrakt peršina i provela istraživanje te ustanovila da sadrži mnogo B i C vitamina i da pomaže kod smirivanja crvenila, ispucanih kapilara i vrlo suhe i dehidrirane kože. Berući bršljan iz vlastitog vrta otkrila sam da ima iznenađujuća svojstva za rješavanje celulita", govori Mirjana i dodaje da je ponosna na to što je napravila liniju bez suvišnih dodataka, jer smo i ovako opterećeni nepotrebnim dodacima poput boja i konzervansa, u hrani i svemu što stavljamo na kožu.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell

"Kako sam imala osjetljivu kožu, kreme sam najprije isprobavala na sebi, a onda sam ih pravila za svoje prijateljice koje su bile oduševljene. Na posljednjoj godini fakulteta zainteresirala me kozmetologija i zapravo od tada razmišljam o pokretanju svog brenda, točnije više o kremi koja bi bila odlična za sve", kaže Mirjana.

Sve je započelo 2005. godine kada je, zbog pacijenata koji su joj često dolazili s alergijskim reakcijama i crvenilom kože, osmislila i proizvela prvu probiotičku kremu odobrenu od ministrastva zdravstva kao kremu za obnavljanje oštećene kože, a za koju je osam godina poslije dobila zlato na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija u SAD-u.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

"Važno je da farmaceut zna djelovanje neke biljke ili spoja. Neke sami ekstrahiramo, ali i nabavljamo od certificiranih kuća čiji rad pratimo kako bismo uvijek bili ukorak s najnovijim farmakološkim dostignućima, poput matičnih stanica koje koristimo, a proizvodi ih jedna švicarska tvrtka, među ostalim za serum oko očiju od matičnih stanica jabuke za koji smo dobili mnogo nagrada", kaže Mirjana.

"Lijepo je kada dobiješ neko priznanje, ali najljepše je kada ti čovjek kaže da je otkrio kremu koja mu najviše odgovara. Uvijek sam imala individualan pristup ljudima, a iz moje ljekarne širila se pozitivna energija. Uskoro su mi počeli dolaziti ljudi iz cijelog Zagreba pa smo još jednu ljekarnu otvorili u Vlaškoj u prostoru gdje su Brlečići, suprugovi roditelji, imali stari zagrebački krojački obrt, najpoznatiji po finim košuljama koje su nosili mnogi Zagrepčani", govori Mirjana.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell

U obiteljskom poslu pomaže joj i kći Nika, također magistra farmacije, koja je preuzela menadžerski dio, marketinške aktivnosti te distribuciju na strana tržišta. Obitelj joj je svakako najsnažnija potpora i pomaže joj da se može potpuno posvetiti kreiranju u svom eksperimentalnom laboratoriju.

"Važno je imati ideju i u nju vjerovati, a posebno voljeti ono što radiš. Kada imaš posao koji voliš, to je zaista privilegij. Strast me uvijek tjerala dalje. Zato kad mi sine ideja, odmah se bacam na posao. Danas u ponudi imamo 66 proizvoda", kaže Mirjana.

 | Autor: Slavko Midžor/Pixsell Slavko Midžor/Pixsell

Sve preparate Mirjana i Nika testiraju na sebi, pa se šale da ih ne testiraju na životinjama nego na sebi, a istraživanje traje najmanje godinu dana. Svoj mladolik izgled Mirjana duguje svojim preparatima - toniku od matičnih stanica alpske ruže koja raste na 1800 metara i produljuje život našim matičnim stanicama i nakon kojeg su kreme djelotvornije, a život ne može zamisliti ni bez hidratantne kreme s narančom i ulja divlje ruže...

"Nikel je dokaz da krema ne mora nužno biti skupa da bi bila djelotvorna", govori Mirjana i ističe da zdravlje i ljepota dolaze iz prirode, te da je važno biti što prirodniji, a ne se opterećivati neprirodnim zahtjevima.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0